Thursday, February 10, 2011

Onze Solidariteit, tegen hun repressie! Picketline voor Jock

Solidariteit met Jock Palfreeman!

Het is de vroege ochtend van 28 December, 2007 in Sofia, Bulgarije. De Australische Jock Palfreeman loopt na een avondje stappen met enkele vrienden naar huis en stuit op een grote groep mannen, grotendeels nazi hooligans van Levski Sofia , die twee weerloze Roma jongeren in elkaar te slaan. Nadat de groep uit elkaar ging, rende Jock naar de jongen die niet kon ontsnappen toe om hem te hulp te schieten, hij was er ernstig aan toe.

Op dat moment hergroepeert de groep zich en vallen ze ook Jock aan. Jock, die een mes bij zich draagt vanwege het gewelddadige uitgaansleven in Sofia, haalt dit tevoorschijn en roept dat de groep weg moet gaan en hen met rust moeten laten. De groep omringt hen echter en begint collectief op Jock in te slaan, daarbij gebruiken enkelen stenen waarmee zij Jock zelfs op zijn hoofd mee slaan. Als het gevecht eenmaal over is, is een van de aanvallers dood en Jock ernstig toegetakeld. Jock wordt echter als enige opgepakt en zit tot vandaag in de Centrale Gevangenis van Sofia.

De rechtszaak duurde bijna twee jaar voordat ze ten einde kwam op 2 december 2009. Tijdens deze periode zijn er sterke bewijzen naar boven gekomen die de uitspraak van 'moord door hooliganisme'tegenspreken en Jock's claim van zelfverdediging bevestigen.

Beveiligers die het hele gebeuren gadesloegen beschreven in twee aparte
gevallen dat ze de groep de twee jongens zagen aanvallen, ze bevestigen ook de aanval van de groep op Jock. "Ze renden achter hem aan en haalden hem net voor de metro in, duwden hem op de grond en begonnen op hem in te slaan. Iemand sloeg hem met een steen op zijn hoofd en anderen schopten hem".

Politie-agenten die op het gebeuren afkwamen werden door de groep initieel
verteld dat "Een van hen zei dat ze een zigeuner hadden aangevallen en dat hij(Jock)daar heen ging om hen te stoppen. Dat is wat ze zeiden."
Het beeld wat van Jock en de ochtend in kwestie geschetst wordt strookt dan ook niet met de werkelijkheid. Jock, een sociaal bewuste voormalige student aan het St Ignatius' Riverview College, had enige tijd doorgebracht in het Britse leger waarna hij zich inzette in campagnes tegen de gruwelen van de Irak oorlog. Psychiatrische evaluatie typeerde Jock als een "non-aggressieve, extroverte en sociale jongen".

Het feit wil echter dat de overleden aanvaller, Andrei Monov, de zoon is van een zeer prominente Bulgaarse psycholoog met goede connecties in het Juridische apparaat. Op de begrafenis van Andrei waren dan ook een groot aantal rechters, advocaten en politiecommissarissen aanwezig. Statements van getuigen werden initieel tegengehouden om hun woord te doen, de beelden van de beveiligingscamera's in kwestie waren 'verdwenen' en de plaats van de misdaad werd nooit goed afgesloten.

Er zijn ook geen pogingen gedaan door de rechtbank of politie om de Roma jongeren op te sporen. Ondanks het bewijs in Jock's voordeel en de duidelijke tekenen van manipulatie besloot de rechtbank om Jock te veroordelen tot 20 jaar wegens 'moord door hooliganisme'.


Wat willen wij?

De ASB heeft, net als de hele anarchistische beweging, een sterke anti-fascistische traditie. Wij vinden het bijzonder bitter en wrang dat een jongen die zich met eigen leven tussen een groep doorgeslagen racisten en twee weerloze Roma jongeren werpt hier levenslang voor moet boeten.

Wij willen met deze actie dan ook onze solidariteit betuigen met Jock en alle anderen die niet de andere kant op kijken bij racistisch en fascistisch geweld en wij willen dan ook druk zetten op de Bulgaarse regering om hun oordeel te herzien.

Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat niet alleen de directe omgeving van Jock, maar iedereen die zich sterk maakt tegen racisme en fascisme, solidair is met hem in deze moeilijke tijden.

Op de website  http://www.freejock.com/ kunt U de status van de rechtszaak
lezen, alsmede statements van de vader van Jock, Dr. Simon Palfreeman.


Bijdragen aan deze campagne?

Stuur een boze e-mail naar de ambassade:  info@embassy-bulgaria.nl


Onze Solidariteit, tegen hun repressie!


Organisatie: ASB
Waar: Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag
Wanneer: dinsdag 15 februari 2011
Tijd: 12.00 – 13.00 uur.- E-Mail: utrecht@anarcho-syndicalisme.nl Website: http://www.anarcho-syndicalisme.nl

No comments: