Monday, February 7, 2011

Krakers houden poppenkast in Utrecht

Aanstaande vrijdag zal de eerste rechtszaak dienen over de toepassing van het kraakverbod. Voor de vijfde keer wil het OM in Utrecht een kraakpand ontruimen, ditmaal 'Oorsprongpark 7'. Daarnaast dient er aanstaande vrijdag een civiele zaak over de ontruiming van 'Offerhausweg 1'. "Omdat we deze poppenkast niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, zal er vanaf 12:00 uur een manifestatie plaatsvinden op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht," aldus kraker Judith.

Poppenkast van Justitia
Poppenkast van Justitia

Sinds 1 oktober 2010 is de 'Wet kraken en leegstand' van kracht, waarmee kraken onder alle omstandigheden strafbaar is geworden. Op 8 november 2010 stelde het Gerechtshof Den Haag vast dat deze wet geen basis biedt voor strafrechtelijke ontruiming. Het OM denkt de geconstateerde gebreken te hebben hersteld. Of dit gelukt is zal vrijdag door rechter worden beoordeeld. "Dat maakt deze zaak zo interessant", vertelt Judith. "Nu kunnen we eindelijk aantonen dat een wet die kraken in een tijd van woningnood verbiedt onwenselijk is." Ook vind er vrijdag nog een rechtszaak plaats die is aangespannen door Rijkswaterstaat om het gekraakte terrein aan de Offerhausweg 1 ontruimd te krijgen.

Het strijden voor meer betaalbare woonruimte blijft noodzakelijk. Er zijn namelijk nog steeds onvoldoende betaalbare woningen in Utrecht. Zo telt Utrecht 6000 urgent woningzoekenden, terwijl op grote schaal goedkope huurwoningen worden gesloopt. Onder andere hierdoor is Utrecht een van de regio's in Europa met een grote uitbreidingsvraag naar woningen. Hoe dit mogelijk is laat zich raden. De Rabobank beweert in het rapport 'Demografische krimp' dat er 'een zekere schaarste aan woningen tot stand (moet) worden gebracht', uiteraard zodat er meer winst gemaakt kan worden. De politiek wil hier niets aan veranderen en verbood op 1 oktober zelfs de enige stok achter de deur tegen speculanten: kraken. "Ondanks dit verbod gaan wij door met kraken. De uitspraak van vandaag maakt wat dat betreft niet zoveel uit. Kraken is niet begonnen omdat het mocht, maar omdat het noodzakelijk is en blijft!" aldus kraker Daan.

Op vrijdag 11 februari zal er van 12.00 tot 18.00 uur een manifestatie plaatsvinden. Deze dag zal worden opgesierd met een circusact, poppentheater en spelletje, op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht. Om 13:30 start de rechtszaak over Oorsprongpark 7, om 15:45 die over Offerhausweg 1.

- E-Mail: poppenkast2011(at)gmail(punt)com

No comments: