Monday, October 25, 2010

2 nov. inspectieactie: onthul Monsanto's verborgen agenda

2 nov. inspectieactie: onthul Monsanto's verborgen agenda
Verdelg Monsanto

Kom ook op 2 november naar de Monsanto-vestiging in Enkhuizen.

Er wordt verzameld om 10 uur voor het station Enkhuizen. Er zal een bus rijden vanuit Amsterdam. Geef je op via onderstaand emailadres.








Zoals al een keer eerder aangekondigd op Indymedia wordt er gewerkt aan een inspectieactie bij landbouwmultinational Monsanto. Dit zal plaats gaan vinden in Enkhuizen op dinsdag 2 november.
Hopelijk lukt het je om mee te doen! Je kunt je als individu bij de actie aansluiten, maar het zou nog mooier zijn als je met je actiekameraden een eigen inspectie plan voorbereidt.

Letterlijk naast Monsanto is er ook een vestiging van Syngenta, een ander grote multinational die in zaadgoed doet. Het zou best wel eens kunnen dat die twee bedrijven een gezamenlijke agenda hebben.
Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om doordeweeks mee te gaan met de inspectie. Maar we willen er graag zijn op een moment dat het bedrijf geopend is. En van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november vindt in Den Haag een internationale topconferentie plaats over landbouw en klimaat waar we de actie ook aan linken. Maar we kunnen dus nog wel wat extra deelnemers gebruiken.

Hier volgt eerst wat achtergrondinformatie. Onderaan staat nog wat praktische informatie.

*Voedselzekerheid ten tijden van klimaatverandering?*
Van 1 tot en met 5 november komen agro-industrie, regeringen, de VN, en de Wereldbank samen in de conferentie "It's down 2 Earth" in Den Haag. Ter voorbereiding op de klimaattop COP16 eind november in Cancún, Mexico, bespreken ze technologische oplossingen. De noodzakelijke verandering van het landbouw- en voedselsysteem staat niet op de agenda.

*Handen af van ons land en voedsel!*
Multinationals als Monsanto, Pioneer/Dupont en Syngenta monopoliseren onze voedselvoorziening. Aan de basis staan chemische bedrijven die bestrijdingsmiddelen verkopen. Ze ontwikkelen gentechgewassen, kopen zaadbedrijven. Een sterke lobby in Den Haag en Brussel zorgt ervoor dat ze geen strobreed in de weg wordt gelegd. Grote agrobedrijven hebben andere prioriteiten dan voedselzekerheid en de bestrijding van klimaatverandering. Hun praktijken bedreigen kleinschalige landbouw en 'voedselsoevereiniteit' over de hele wereld.

*Ons klimaat is niet te koop!*
Een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing en CO2-vervuiling is industriële landbouw als grote soja- en oliepalmplantages. Monsanto is fanatiek aan het lobbyen om 'carbon-credits' te krijgen voor hun genetisch gemanipuleerde Roundup-Ready-soja. Deze teelt zou bijdragen aan de CO2-reductie. In werkelijkheid vergiftigt de voor de export bedoelde sojaproductie de naburige gemeenschappen. Kleine boeren verliezen hun land en voedselproductie en belanden in de sloppen.

*Voedselsoevereiniteit – geen voedselmonopolies!*
De sleutel tot mondiale voedselzekerheid is voedselsoevereiniteit: lokale gemeenschappen die zelf beslissen over land, zaadgoed, water en de manier van voedselproductie. Dit kan alleen zonder winstnajagende, monopoliserende en speculerende bedrijven. Kleinschalige landbouw biedt werk aan 2,8 miljard mensen, gebruikt minder fossiele brandstoffen, houdt rekening met lokale ecosystemen en houdt de bodem gezond en vruchtbaar. Voor een duurzame, klimaatvriendelijke landbouw moeten we beginnen met de leugens van de voedselindustrie te ontmaskeren. Laten we Monsanto's Verborgen Agenda onder het voetlicht brengen. Doe mee met de Burgerinspectie!

Op dinsdag 2 november wordt er om 10 uur 's ochtends verzameld voor het station in Enkhuizen. De inspectie zal beginnen bij Westeinde 161, de locatie van Monsanto Holland BV. Het kaartje hieronder geeft een indruk van de omgeving. Bij het terrein met het vraagteken heeft Monsanto in elk geval een deel van zijn activiteiten gestaakt. De hoofdvestiging zit inmiddels aan de noordzijde van de weg. Je kunt zelf natuurlijk ook even met google maps op het gebied inzoomen.

Vanuit Amsterdam zal een bus rijden. Reserveer een plek via

Ook als je op eigen gelegenheid naar Enkhuizen wilt is goed als je dit via bovenstaand emailadres even doorgeeft. Dan weten we waar we op kunnen rekenen. Stuur ook even een berichtje naar dat adres als je nog kunt helpen met de laatste voorbereidingen.

Meer over de inspectieactie en de conferentie zal verschijnen op:  http://monsantoshiddenagenda.wordpress.com

No comments: