Sunday, September 26, 2010

Studenten kraken pand op de Uithof ( Utrecht)

Studenten kraken pand op de Uithof
Kraakgroep Uithof - 26.09.2010 18:22

Utrecht, 26 september 2010 - Een groep krakers hebben vandaag een pand op de Uithof gekraakt. Het pand, dat al enige tijd leegstond, is eigendom van de Universiteit Utrecht. De krakers willen het pand gaan gebruiken als woonruimte. Daarnaast willen ze de ruimte ook in gebruik nemen als expositie- en atelierruimte, voor informatie- en debatavonden en voor bijvoorbeeld een eetcafé of een weggeefwinkel.

"Er is niet alleen een enorm tekort aan betaalbare woonruimte voor studenten, ook schiet de Uithof enorm tekort in het aanbieden van laagdrempelige faciliteiten voor studenten", stelt Judith, één van de nieuwe bewoners van het pand. "Wij hopen met deze kraakactie niet alleen woonruimte te creëren, maar we hopen ook een sociale functie te kunnen gaan innemen op de Uithof."


De woningmarkt voor studenten is nog steeds enorm gespannen. Recent werd bekend dat er een tekort van 20 000 studentenwoningen is. Tegelijkertijd staat er nog steeds honderden vierkante meters woonruimte leeg. Ook in Utrecht is betaalbare woonruimte nog steeds schaars. "Het is natuurlijk belachelijk dat men kraken nu gaat verbieden terwijl de situatie op de woningmarkt nog zo scheef is", vertelt Judith, "mede daarom zal kraken ook door blijven gaan. Verbod of geen verbod." Met deze kraakactie verwachten de krakers aan tien tot twintig studenten en andere woningzoekenden woonruimte te kunnen bieden.


In de komende weken willen de krakers aan de slag gaan met het bewoonbaar maken en opknappen van het pand. Daarna hopen zij met enige regelmaat open te kunnen gaan voor publiek. "Maar in de tussentijd zijn geïnteresseerden altijd welkom om langs te komen voor een kop koffie of thee en om te komen helpen natuurlijk."

No comments: