Tuesday, September 7, 2010

Hoe bezet/sluit je een bank?

In de serie methoden en technieken van het actievoeren vandaag: het bezetten van een bank (werkt ook bij andere semi-publieke gebouwen).

Het bezetten van gebouwen van regeringen of bedrijven kan nogal eens een heikele onderneming zijn. De gangbare manier van actievoerders is naar binnen rennen en dan de boel barricaderen tot de politie de deur intrapt en iedereen arresteert. Dat kan een goede methode zijn, maar er kunnen vaak zware straffen op volgen. Bovendien komt het dan voor dat niemand goed door heeft waarom er verzet of protest aangetekend wordt.

Er zijn andere methodes die minder grimmig overkomen - en dus minder makkelijk te criminaliseren zijn - maar hetzelfde effect hebben. Bovendien communiceren ze de boodschap achter de bezetting soms effectiever.

Een goed voorbeeld van deze techniek is recentelijk gedemonstreerd bij een actie die voortkwam uit het klimaatactiekamp dat in augustus in Edinburg gehouden werd, zo'n beetje naast het hoofdkantoor van de Royal Bank of Scotland (RBS) http://climatecamp.org.uk/
De RBS was gekozen als hoofddoelwit van het kamp omdat de bank veel investeert in allerlei projecten die klimaatverandering veroorzaken. Met name de Canadese tar sands (oliewinning uit bitumen) vormen een dubbele ramp: ze vernielen het landschap en dragen bij aan de CO2-uitstoot. Kortom RBS was het doel, maar wat te doen met de vestigingen?

Het volgende filmpje geeft een verslag van een actie bij (en in) een van de vestigingen. Starring muzikale actievoerders, publiek/klanten, politie en bezetters. En wat tubes superglue. http://www.youtube.com/watch?v=EmaE5WxEtM4

In een aparte actie werd ook geprobeerd het hoofdkantoor te overvallen: http://photo.climatecamp.org.uk/rbscamp/ten/index.html

Het 2.Dh5 festival dat dit jaar van 19-21 november in Tilburg plaatsvindt, is een plek waar over modern organiseren en technieken van effectief actievoeren samengeschoold wordt.
www.2dh5.nl
--------------------------------------------------------------------
N.B. Je moet zelf abonnee zijn om te kunnen posten op de Aktielijst!
--------------------------------------------------------------------
De Aktielijst:  |  Op de Aktielijst is geen discussie toegestaan.
voor nieuws en  |  Voor abonneren, abonnement opzeggen en meer info
aankondigingen  |  (adres beheerder), zie onderstaande webpagina.
--------------------------------------------------------------------

No comments: