Thursday, October 21, 2010

[XminY] Steun voor prostituees en sekswerkers

[XminY] Steun voor prostituees en sekswerkers
XminY Solidariteitsfonds

Nu het politieke landschap in Oeganda stabiliseert, groeit de aandacht voor benadeelde minderheden. Hieruit is de organisatie Kawempe Youth Development Association ontstaan, die zich inzet voor de rechten van kinderen, jongeren en vrouwen. In de actuele steuncampagne concentreren zij zich vooral op het schenden van rechten van sekswerk(st)ers en prostituees tussen 10 en 24 jaar.

Kawempe Division wil een helpdesk creëren in de slums van Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Door sensitizing seminars, ontmoetingsplekken en voorlichtingen te organiseren, hopen ze het geweld tegen prostituees en sekswerk(st)ers te kunnen verminderen. Kawempe Division wordt ondersteund door RUYDI (Rural Youth Development Initiative).





De organisatie van Kawempe Division heeft vier doelen opgesteld: inzet voor de rechten van minderheden, in het bijzonder van jongeren; jongeren te informeren over reproductive health rights (rechten op het gebied van gezondheid en seks, over bv condoomgebruik en abortus); ontmoetingsplekken voor de slachtoffers creëren; workshops en lezingen organiseren. Ook worden IEC-materialen (Informatie, Educatie and Communicatie) geproduceerd om voorlichting over de rechten van minderheden en de daarmee verbonden problemen te vergemakkelijken.

In het actuele project wil de organisatie geweldplegingen tegen sekswerker(st)ers verminderen. Daarbij worden de commercial sex workers (CSW) ook geholpen in het geval van arrestatie, wat vaak op onduidelijke redenen berust. Dergelijke arrestaties kunnen plaatsvinden door wetten van 'Idle and Disorderly' (rondhangen en ordeverstoring) die in Oeganda van kracht zijn. Door een demonstratie te organiseren en een petitie te starten wil Kawempe Division de overheid ertoe brengen dergelijke ambigue wetten te wijzigen.

Sinds het project is opgestart, hebben zich 620 CSW bij Kawempe Division laten registreren. Zij nemen deel aan de PSU-clubs (Please Save Us-clubs) die de organisatie in 7 van 22 provincies van de stad Kampala op heeft gericht. Deze clubs maken het voor CSW mogelijk om in contact met elkaar te treden en elkaar te steunen. Kawempe Division heeft contact gelegd met eigenaren van onder andere cafès en pensionetjes, en mogelijk gemaakt dat CSW gebruik kunnen maken van verscheidene faciliteiten van de gebouwen.

Er is een juridische helpdesk ingericht om CSW bij een arrestatie te helpen. Hierdoor is het al gelukt om 8 CSWers naar aanleiding van een onrechtvaardige arrestatie weer op vrije voet te zetten. Door het verspreiden van t-shirts en cd's – voortvloeiend uit de IEC-actie – is er meer aandacht gekomen voor de problematiek van CSW. Dit heeft er ook toe geleid dat overheidsinstituties meer begrip voor de situatie van CSW betuigen.

Bijzonder is ook de hulp van Dr. Sylivia Tamale. Deze feministische advocaat en activiste stelt voor Kawempe Division een radioprogramma samen waarin de problematiek van CSW aan de orde komt.

Website: http://www.xminy.nl

No comments: