Thursday, October 14, 2010

Oproep: Onthul Monsanto's verborgen agenda

Burgerinspectie op 2 november bij de Monsanto-vestiging in Enkhuizen

Doe mee! Je kunt je als individu bij de actie aansluiten, maar het zou nog mooier zijn als je met je actiekameraden een eigen inspectie plan voorbereidt.





*Voedselzekerheid ten tijden van klimaatverandering?*

Van 1 tot en met 5 november komen agro-industrie, regeringen, de VN, en de Wereldbank samen in de conferentie "It's down 2 Earth" in Den Haag. Ter voorbereiding op de klimaattop COP16 eind november in Cancún, Mexico, bespreken ze technologische oplossingen. De noodzakelijke verandering van het landbouw- en voedselsysteem staat niet op de agenda.

*Handen af van ons land en voedsel!*

Multinationals als Monsanto, Pioneer/Dupont en Syngenta monopoliseren onze voedselvoorziening. Aan de basis staan chemische bedrijven die bestrijdingsmiddelen verkopen. Ze ontwikkelen gentechgewassen, kopen zaadbedrijven. Een sterke lobby in Den Haag en Brussel zorgt ervoor dat ze geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Grote agrobedrijven hebben andere prioriteiten dan voedselzekerheid en de bestrijding van klimaatverandering. Hun praktijken bedreigen kleinschalige landbouw en 'voedselsoevereiniteit' over de hele wereld.

*Ons klimaat is niet te koop!*

Een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing en CO2-vervuiling is industriële landbouw als grote soja- en oliepalmplantages. Monsanto is fanatiek aan het lobbyen om 'carbon-credits' te krijgen voor hun genetisch gemanipuleerde Roundup-Ready-soja. Deze teelt zou bijdragen aan de CO2-reductie. In werkelijkheid vergiftigt de voor de export bedoelde sojaproductie de naburige gemeenschappen. Kleine boeren verliezen hun land en voedselproductie en belanden in de sloppen.

*Voedselsoevereiniteit – geen voedselmonopolies!*

De sleutel tot mondiale voedselzekerheid is voedselsoevereiniteit: lokale gemeenschappen die zelf beslissen over land, zaadgoed, water en de manier van voedselproductie. Dit kan alleen zonder winstnajagende, monopoliserende en speculerende bedrijven. Kleinschalige landbouw biedt werk aan 2,8 miljard mensen, gebruikt minder fossiele brandstoffen, houdt rekening met lokale ecosystemen en houdt de bodem gezond en vruchtbaar.

Voor een duurzame, klimaatvriendelijke landbouw moeten we beginnen met de leugens van de voedselindustrie te ontmaskeren. Laten we Monsanto's Verborgen Agenda onder het voetlicht brengen. Doe mee met de Burgerinspectie!

*Vanuit Amsterdam zal een bus rijden.*
Reserveer een plek via  verdelg-monsanto@riseup.net

Meer over de inspectieactie en de conferentie op:  http://monsantoshiddenagenda.wordpress.com

Contact:  verdelg-monsanto@riseup.net

Website: http://monsantoshiddenagenda.wordpress.com

No comments: