Wednesday, October 6, 2010

"Congratulations" speech at the NMG demo (part 5)


Gefeliciteerd!
Krakers van Nederland, gefeliciteerd. Vanaf dit moment (klokslag 12, 1 oktober 2010) zijn we crimineel. Het kapitaal heeft gezegevierd, de politieke elite heeft gewonnen, de vrije markt krijgt nog meer vrij spel. Degenen die gisteren nog in opstand kwamen, komen nu alleen nog in de cel.
En het volk heeft dus verloren. De lagere klasse mag nog harder werken om een eerste levensbehoefte te vervullen. Om te kunnen wonen, is er geen andere optie meer voor jan modaal, dan óf maandelijks een rib uit het lijf rukken en over de balk smijten, óf elk recht in je eigen woning opgeven door antikraak te gaan zitten.
Het recht op Eigendom is ondubbelzinnig boven het recht op Wonen gesteld. Eigenaren krijgen meer en meer vrij spel om mensen uit te buiten op hun eerste levensbehoefte; het dak boven het hoofd. Bazen krijgen meer en vrij spel om mensen slaafs te houden in fabriekshallen. De smeris krijgt meer en meer vrij spel om mensen die in opstand komen onder de duim te dwingen.
Toch feliciteer ik jullie, gemeend en uit het hart. Doordat wij niet meer weggepolderd en gebagatelliseerd worden, maar juist geradicaliseerd en opgeblazen, komt er meer ruimte voor de strijd. De strijd om te wonen komt weer voorop te staan, niet 'hoe legaal we bezig zijn'. De staat heeft dan misschien deze slag gewonnen, maar de straat krijgt nu meer aanloopruimte voor de volgende.
Mijn oproep, bij deze: Ga niet bij de pakken neer zitten. Laat je niet in een hoek drukken, ga niet achter je barricade zitten wachten tot de smeris je eruit sleept, maar ga in de aanval! Schilder het gemeentehuis onder, steek de snelweg in brand, kraak een kantoorflat of juist een huurwoning, gooi deruiten van een speculant eruit, strooi flyers, spuit stencils, plak posters, demonstreer, wees ludiek of radicaal, maar bovenal: wees duidelijk in je boodschap. Waarom wachten tot ze jou wat vertellen, als je zelf wat te vertellen hebt?
Dus wie je ook bent, wat je ook doet. Of je nou kraker bent, en morgen ontruimd wordt. Of je nou student bent en 80 procent van je inkomen aan een klein tochtig hok moet spenderen. Of je nou een bejaarde bent die in een grijze wegkwijnflat wordt gestouwd in plaats van je dagen leuk af te maken. Of je nou ouder, kind, punker, gabber, crimineel, braaf burger, zwerver, villabewoner, baas, of arbeider bent, het maakt niet uit. Genaaid wordt je toch.
En dus: KOM IN OPSTAND!
Samen kunnen we dit systeem aan. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst zonder kapitalisme, zonder onderdrukking, zonder geweld, zonder ongelijke machts- en welvaartsverdeling. Een toekomst met een dak boven het hoofd.
Strijdbare groet, Anonieme Anarchisten.
p.s.: zullen we afspreken niet te gaan zeiken op andermans tactieken, maar ervan uitgaan dat wij allen weldoordacht voor een bepaalde actie(vorm) kiezen?

No comments: