Thursday, October 14, 2010

Weganizm a ekologia



Autor obrazka www.vegangrafik.blogspot.com


Weganizm to sposób życia oparty na poszanowaniu wolności i życia zwierząt. Jego podstawą jest dieta roślinna, odrzucająca wszelkie produkty odzwierzęce. Konsekwentnie wyklucza, jak to tylko możliwe i praktyczne, inne formy wykorzystywania zwierząt, takie jak: produkcja odzieży, leków, kosmetyków, cele rozrywkowe. Z tej idei wypływają również korzyści zdrowotne i ekologiczne.
Obecny stan środowiska przyrodniczego jest fatalny, a jego naturalna równowaga na Ziemi jest zachwiana przez szkodliwe działania człowieka. Ludzie przyczyniają się do wymierania różnych gatun
Autor obrazka www.vegangrafik.blogspot.com
Weganizm to sposób życia oparty na poszanowaniu wolności i życia zwierząt. Jego podstawą jest dieta roślinna, odrzucająca wszelkie produkty odzwierzęce. Konsekwentnie wyklucza, jak to tylko możliwe i praktyczne, inne formy wykorzystywania zwierząt, takie jak: produkcja odzieży, leków, kosmetyków, cele rozrywkowe. Z tej idei wypływają również korzyści zdrowotne i ekologiczne.
Obecny stan środowiska przyrodniczego jest fatalny, a jego naturalna równowaga na Ziemi jest zachwiana przez szkodliwe działania człowieka. Ludzie przyczyniają się do wymierania różnych gatunków zwierząt, zanieczyszczają powietrze, wodę i gleby, wycinają lasy, tamują naturalne biegi rzek, nadużywają pestycydów i herbicydów, używają masowo środków chemicznych, testują broń chemiczną i bomby wodorowe, modyfikują genetycznie żywność i prowadzą mnóstwo innych działań, które niszczą planetę i istniejące na niej życie.
Weganizm, pomimo tego, że głównie wywodzi się z etyki i współczucia dla zwierząt, wspaniale wpływa na środowisko. Jest on adekwatną odpowiedzią na szkody zadawane przez chów przemysłowy, hodowle rybne, rybołówstwo, myślistwo i wiele innych form zaburzania równowagi i zanieczyszczania przyrody.
Jednym z ważnych elementów tej postawy jest ekologia głęboka. Kładzie ona nacisk na ochronę każdego z żyjących na Ziemi gatunków. Szanuje i chroni w ten sposób różnorodność biologiczną. Weganizm jednak nie poprzestaje na ochronie gatunków i dziewiczej przyrody, przyznaje wszystkim zwierzętom prawo do życia, również tym hodowlanym. Ma to również wielki wpływ na stan środowiska, gdyż obecnie hodowla uległa intensyfikacji i pożywienie czy inne produkty, które kupujemy wiążą się ze stanem fizycznym świata oraz naszym własnym zdrowiem.
Weganie poprzez rezygnacje z jedzenia mięsa, jajek, mleka i innych produktów odzwierzęcych nie wspierają chowu przemysłowego. Obecnie większość produktów pochodzi z intensywnych hodowli, gdzie liczy się tylko zysk, co jest katastrofalne w skutkach dla zwierząt, ludzi i środowiska. Chów przemysłowy jest niewydajny, a produkcja paszy w tzw. krajach rozwiniętych pochłania około 70% produkcji zbóż. Przykładowo, 10 hektarów ziemi zapewni ilość mięsa potrzebną dla wyżywienia 2 osób, natomiast na tej samej przestrzeni można uzyskać zboże dla wyżywienia 24 osób, a soję dla 61 osób. Większość paszy pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie masowo wycina się i pali lasy deszczowe, żeby produkować pasze dla zwierząt hodowanych, między innymi w Europie. Przy wycince, oprócz niszczenia środowiska i umierania zwierząt, często łamane są też prawa człowieka, głównie związane w przesiedleniami i zniszczeniami podstaw egzystencji.
Na wielkich obszarach ziemi uprawia się rośliny na paszę, rok w rok takie same gatunki, bez ugoru czy rotacji. Poprzez takie działania gleby tracą swe wartości i rośliny nie rosną dobrze, dlatego stosuje się nawożenie chemiczne.
Wykorzystywanie nawozów sztucznych i pestycydów wpływa negatywnie na rozprowadzanie substancji odżywczych w ziemi. Niektóre organizmy uodporniają się na mieszanki chemiczne, dlatego stosuje się coraz to silniejsze środki. Działanie pestycydów nie ogranicza się tylko do organizmów "szkodliwych", ale niszczą one także wszystkie organizmy "pożyteczne" bytujące na danym obszarze. Stanowią one także bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy i życia człowieka, często pracowników opryskujących pola uprawne. Niektóre z tych chemikaliów są rakotwórcze, inne powodują alergie i różne problemy zdrowotne. Również żywność z takich upraw zawiera w sobie pestycydy.
Substancje te kumulują się w glebie i przedostają do wód gruntowych.
Rolnictwo zużywa 70% całej wody pitnej, a w krajach rozwijających się procent ten sięgać może nawet do 95. Zużycie wody w przemyśle, w którym wykorzystuje się zwierzęta jest bardzo duże. Do wyprodukowania 1 kg pszenicy potrzeba 1000 litrów wody, natomiast do wyprodukowania tej samej ilości wołowiny potrzeba 100.000 litrów wody! Również wytwarzanie innych produktów odzwierzęcych pochłania duże ilości wody: 1 jajko - 1000 litrów wody, 1 litr mleka - 3000 litrów wody, 1 kilogram sera - 21000 litrów wody. Nadużycie wody powoduje drastyczne przewężenie koryt i delt rzek, co jest fatalne w skutkach dla lokalnej fauny i flory. Im więcej zwierząt hodowanych na rzeź, tym więcej odchodów, które często w postaci szlamu dostają się do rzek i potoków, zanieczyszczając wodę i niszcząc w niej wszelkie życie.
Woda jest niezbędnym składnikiem do życia na Ziemi, jednak przez zanieczyszczenia coraz trudniej, aby była świeża i zdrowa. Według UNICEF-u 1,5 miliona dzieci umiera rocznie z powodu zanieczyszczenia wody.
Przemysł mięsny to także duże koszty energetyczne związane z transportem zwierząt, mięsa, wody, soi czy paszy oraz z tworzeniem budynków hodowlanych, rzeźni, zbiorników na amoniak...
Przy hodowli przemysłowej stosuje się różne antybiotyki i hormony wzrostu dla zwierząt. Mięso jest jednym z głównych źródeł tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie - czynników przyczyniających się do chorób serca i cukrzycy. Ponadto niezdrowe nawyki żywieniowe przyczyniają się w znacznym stopniu do powstawania nowotworów: raka jelita grubego, prostaty czy piersi. W Polsce choroby krążenia i nowotwory złośliwe są główną przyczyną zgonów i, wraz z otyłością, stanowią najpoważniejszy problem zdrowotny.
Odpowiednio zaplanowana dieta wegańska zapewnia zapotrzebowanie żywieniowe i przynosi wymierne korzyści. Weganie poprzez swój stan zdrowia ograniczają ilość chemii zużywanej do produkcji leków.
Poprzez wybór produktów nietestowanych na zwierzętach, przeciwstawiają się całej, niepotrzebnej branży związanej z wiwisekcją, w tym z hodowlą zwierząt, produkcją klatek, narzędzi...
Również produkcja futer i skór nie wygląda tak naturalnie, jak się powszechnie uważa. Nieprzetworzona skóra zwierzęcia podlega procesowi rozkładu, w końcu jest to kawałek ciała, dlatego poddaje się ją garbowaniu. Takie wzmacnianie jest źródłem emisji wielu substancji chemicznych, szkodliwych dla zdrowia. Pracownicy garbarni są potencjalnie narażeni na działanie związków rakotwórczych lub wywołujących inne dolegliwości. W powietrzu ich stanowisk pracy wykazana została obecność amoniaku, kwasu siarkowego i siarkowodoru. Przy produkcji futer i skór ponownie występują zanieczyszczenia związane z hodowaniem zwierząt. Najczęściej hodowanym gatunkiem zwierząt na futro w Polsce jest norka amerykańska, która przedostając się do lokalnych ekosystemów, poprzez swą drapieżność, może spowodować duże szkody.
Weganizm jest zazwyczaj oznaką świadomego życia, w którym bierze się pod uwagę interesy wszystkich istot i dba o całą przyrodę. Weganie często poszukują produktów ekologicznych, organicznych czy lokalnych. Starają się oszczędzać wodę, energię i nie marnować żywności.
Weganizm jest bardzo dużym korkiem w budowaniu porządku w przyrodzie. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy przemysł związany z eksploatacją zwierząt strasznie niszczy środowisko. Daje on nadzieję na wolność wszystkim istotom, które obecnie strasznie cierpią przez ludzi i buduje lepszy świat dla nas wszystkich.

Łukasz Musiał

Przy pisaniu artykułu korzystałem ze strony: http://empatia.pl/str.php?dz=117,
broszury "Planeta na Talerzu" i pierwszego Zeszytu Praw Zwierząt fundacji Viva!
oraz wiedzy własnej.

No comments: