Wednesday, October 6, 2010

Politie probeerde pand te ontruimen op grond van nieuwe wet

politie probeerde pand te ontruimen op grond van nieuwe wet
opoespook(bron algemeen dagblad)

Een veldslag bij het kraakpand amsterdamsestraatweg 731 in utrecht is voorlopig niet aan de orde.Het openbare Ministerie(OM)in Utrecht ontruimt kraakpanden niet meteen,maar zegt krakers eerst per brief de wacht aan.
De woningbezetters zijn dan in de gelegenheid om ontruiming te voorkomen door een kort geding aan te spannen tegen de staat.Het OM wacht die uitspraak af.


Een veldslag bij het kraakpand amsterdamsestraatweg 731 is voorlopig niet aan de orde.Het openbare Ministerie(OM)in Utrecht ontruimt kraakpanden niet meteen,maar zegt krakers eerst per brief de wacht aan.
De woningbezetters zijn dan in de gelegenheid om ontruiming te voorkomen door een kort geding aan te spannen tegen de staat.Het OM wacht die uitspraak af.De nieuwe (anti)kraakwet geldt sinds 1 oktober en geeft het OM de mogelijkheid om meteen in te grijpen. ,,dat doen we als er sprake is van heterdaad of acute overlast,"zegt woordvoerder Hallebeek van het OM.In andere gevallen valt er eerst een brief op de mat.De krakers aan de Amsterdamsestraatweg 731 hebben die ook gehad en een kort geding aangespannen.De utrechtse advocaat Bernard Tomlow, gespecialiseerd in woonrecht vind het een wijze stap van het OM. ,,de wereld is door de nieuwe wet veranderd en dit is de nieuwe manier om rustig bij de rechter te toetsen hoe de wet in elkaar zit.Het OM reageert meteen, dit is opzich al een nieuwe ontwikkeling."
Het is nog onbekend wanneer het kort geding dient dat de krakers van het pand aan de Amsterdamsestraatweg 731 hebben aangespannen tegen de staat.In Amsterdam(12 oktober)en in den haag(18 oktober)staan soortgelijke kwesties op de rol.Of het OM een pand ontruimd, is afhankelijk van ee aantal criteria, zegt Hallebeek van het OM in Utrecht. Overlast, gevaar voor de omgeving en criminele activiteiten bepalen de urgentie.Ook speelt mee of er aangifte is gedaan en of de eigenaar concrete plannen heeft met het pand, ,,een kraakpand kan onden op de stapel terechtkomen."Op dat laatste heeft advocaat Bernard Tomlow kritiek. ,,Dat nodigt bijna uit om toch te kraken.Als de rechter duidelijk is geweest, moet het OM doorpakken.Anders zoeken krakers weer de grens op.

- E-Mail: opoespook@yahoo.co.uk

No comments: