Tuesday, July 17, 2012

Greenpeace UK legt 53 Shell-tankstations plat

tekst from:
http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/01-juli/16/nws.php
Greenpeace UK legt 53 Shell-tankstations plat
 

EDINBURGH/LONDEN, MA 16 JULI 2012 - Uit protest tegen de geplande proefboringen van Shell ten noorden van Alaska, hebben milieuactivisten van Greenpeace in Groot-Brittanniƫ actie gevoerd bij 53 tankstations van de oliemultinational.


In een persbericht laat Greenpeace UK weten dat het vandaag alle 105 Shellstations in Londen en 14 in Edinburgh stil wil leggen. Rond het middaguur waren dat er concreet 50 in Londen en 3 in Edinburgh. Er is sprake van negen arrestaties, vier in Londen en vijf in Edinburgh. Uit voorzorg heeft de politie van Edinburgh inmiddels bij alle 14 tankstations politiewagens geposteerd.

Actievoerders hebben zich verschanst op de daken van Shellstations op Queenstown Road nabij Battersea Park in Londen en Dalry Road in Edinburgh. De actie op Queenstown Road begon maandagochtend rond 6.45 uur. Met behulp van de aanwezige verbodsborden werd de oprit naar het station afgesloten. Het Shell-logo werd bekleed met het spandoek 'Save the Arctic', waarna er een levensgrote ijsbeer op het dak werd geplaatst.

De milieuactivisten sloten met behulp van een noodstop-knop de benzinetoevoer naar de pompen af, waarna er een zekering werd verwijderd waardoor de noodstop-knop onbruikbaar werd en de benzinetoevoer geblokkeerd bleef. Een van de door Greenpeace in bezit genomen zekeringen werd in de loop van de dag bezorgd bij het hoofdkantoor van Shell in Londen met de mededeling dat de milieuorganisatie geen bedrijfseigendommen vernielt.



IJsbeer wordt gearresteerd in Edinburgh


Vergelijkbare acties vonden vandaag verder plaats in Denemarken en Duitsland. Ze maken onderdeel uit van een campagne 'Stop Shell, bescherm de Noordpool'. De Brits/Nederlandse oliemultinational wil binnenkort starten met proefboringen op de Noordpool. Volgens Greenpeace heeft "een olielek in dit ongerepte gebied rampzalige gevolgen voor mens en dier."

"De boorplannen zijn niet alleen riskant, maar ook onzinnig", zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace NL. "Als we echt werk zouden maken van energiebesparing en schone energie, hebben we de Noordpoololie helemaal niet nodig. Sterker nog: als we gevaarlijke klimaatverandering willen tegengaan, mogen we zeker niet meer dan een derde van de huidige fossiele brandstofvoorraden opstoken."

Afgelopen vrijdag bezette Greenpeace NL het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Zo'n dertig personen blokkeerden in alle vroegte de ingang van het kantoor aan de Carel van Bylandtlaan, waardoor het personeel niet naar binnen kon. Op het dak van het gebouw werd de vlag van Shell gestreken. De blokkade werd rond 08.30 uur opgeheven nadat personeel de stremming had weten te slechten. In totaal werden 13 actievoerders aangehouden.

Shell was aanvankelijk van plan half juli te beginnen met de eerste proefboringen, maar kampt met tegenslag. De oliemultinational heeft voor de boringen in de Beaufort en Chucki zee nog geen toestemming van de Amerikaanse kustwacht. Shell zou samen met de Amerikaanse autoriteiten de bemanning van een containerschip, dat ingezet wordt bij olielekken, voorbereiden op de omstandigheden waarmee het zal worden geconfronteerd.

Er is ook sprake van tijdsdruk, omdat vanaf september al ijsvorming kan plaatsvinden hetgeen de booractiviteiten kan beperken. Daarnaast hebben milieugroeperingen in Anchorage rechtszaken aangespannen om de beslissing van de Amerikaanse federale overheid om Shell goedkeuring te geven, nietig te laten verklaren. Zij zijn vooral bang voor de ecologische gevolgen van een eventueel olielek.

No comments: