Friday, December 23, 2011

XminY heeft nog 100 donateurs nodig om te overleven!

Solidariteitsfonds XminY dreigt financieel in de problemen te komen. Al meer dan 40 jaar financiert XminY actiegroepen en sociale bewegingen. Zowel in West- en Oost-Europa, het Midden Oosten, Azië, de VS, Afrika en in Latijns Amerika steunt en financiert XminY allerlei verschillende groepen die strijden voor een eerlijke, rechtvaardige, verdraagzame en schone wereld. Maar nu heeft XminY zelf dringend steun nodig. 

Begin 2010 heeft XminY de noodklok moeten luiden; er waren minimaal 600 nieuwe donateurs nodig om te overleven. Inmiddels staat de teller bijna op 500 nieuwe donateurs. We zijn er dus bijna, maar ook die laatste 100 nieuwe donateurs zijn voor XminY essentieel om te kunnen overleven. 

Wat is XminY?

XminY is een uniek actiefonds en zorgt voor financiële steun voor actiegroepen en sociale bewegingen wereldwijd. Dit zijn groepen en bewegingen die zich inzetten voor structurele economische, politieke en maatschappelijke veranderingen, vanuit de gedachte dat een andere wereld mogelijk en noodzakelijk is. 

XminY krijgt haar inkomsten uit donaties en kan daardoor een kritische en onafhankelijke koers varen zonder enige bemoeienis van overheden of bedrijfsleven. Per jaar steunt XminY ongeveer 150 groepen. Het gaat om groepen en organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld de positie van migranten, rechten van seksuele minderheden, antiracisme, landrechten, betere arbeidsomstandigheden, demilitarisering, milieu, klimaat en een eerlijke verdeling van de welvaart. Kenmerkend voor de door XminY gesteunde projecten is de kritiek op het huidige systeem en het plaatsen van mens, dier en natuur boven economische belangen.

De projecten variëren van Poolse inwoners die een snelweg door hun natuurgebied proberen tegen te houden tot initiatieven van vredesactivisten in het Midden-Oosten. Of van Chinese arbeiders die strijden voor betere werkomstandigheden tot inheemse groepen in Latijns Amerika die hun leefgebied willen behouden tegen de oprukkende industrieën. Maar ook groepen in Kenia die opkomen voor homorechten of Nederlandse groepen die hier actievoeren voor een humaan asielbeleid krijgen allemaal de steun van XminY. Kijk voor een actueel overzicht op: http://www.xminy.nl

Wat is het probleem?

Eigenlijk moet een fondsorganisatie als XminY constant nieuwe donateurs erbij krijgen. Er vallen namelijk ook constant donateurs af door verhuizingen, verlies van inkomsten, of ziekte en overlijden. En XminY bestaat al meer dan 40 jaar en veel trouwe donateurs beginnen op leeftijd te raken. De laatste jaren zijn er in verhouding te weinig nieuwe donateurs bijgekomen. Tegelijkertijd zijn er door natuurlijk verloop donateurs vertrokken. Hierdoor is het totaal aantal donateurs de laatste jaren gedaald en is er nu een serieus probleem aan het ontstaan.

De komende weken moeten er nog minimaal 100 donateurs bijkomen. Als dit niet lukt, zal XminY moeten gaan reorganiseren en zullen er aanzienlijk minder groepen financieel gesteund kunnen worden. Voor actiegroepen en sociale bewegingen in zowel Nederland, Europa, maar vooral ook in Latijns-Amerika, Azië en Afrika zal hiermee een belangrijk financiële ondersteuning wegvallen voor het organiseren van acties en protest.

Word donateur vanaf slechts 5,- per maand!

Draag ook je (financiële) steentje en word donateur! XminY kan alleen overleven als er voldoende mensen de daad bij het woord voegen en ook daadwerkelijk donateur worden. Word nu donateur: https://www.xminy.nl/node/441/

Je kunt al donateur worden vanaf 5,- per maand. Als je het kan missen wordt een grotere bijdrage natuurlijk zeer op prijs gesteld en vergroot dat de kans dat XminY het gaat redden. Mocht 5,- per maand net iets te veel voor je zijn, dan kun je ook bijvoorbeeld 10,- per kwartaal betalen.

Heb je geen geld? Ook dan kun je meehelpen!

Als je XminY wel een warm hart toedraagt maar financieel niet de mogelijkheid heb om donateur te worden, dan zijn er verschillende andere mogelijkheden om te helpen aan de redding van XminY. En het hoeft slechts een paar minuten je tijd te kosten en kan het voor XminY daadwerkelijk een wereld van verschil maken.

1. Stuur een e-mail rond naar je familie, vrienden, bekenden, collegae of mede-activisten. In die email wordt meer uitgelegd over XminY en waarom het zo belangrijk is dat XminY blijft bestaan. Stuur een e-mail naar Rutger@xminy.nl ovv wervingsmail en je krijgt de betreffende e-mail zsm in je mailbox.

2. Plaats een bericht op facebook of twitter. Om het je makkelijk te maken, kun je deze link gebruiken:  https://www.xminy.nl/node/462/

3. Organiseer (evt. samen met XminY) een info-avond, benefiet, sponsorloop of iets anders. Use Your Imagination! Als je hierover contact wilt hebben, kun je ook mailen met Rutger@xminy.nl.

No comments: