Wednesday, September 26, 2012

Vluchtelingen Recht op Bestaan winnen rechtszaak om tenten

Haagse burgemeester Van Aarsten verbiedt aangemelde demonstraties

Illegalen zijn ook mensen - spandoek Recht op Bestaan

Precies een week nadat het vluchtelingenactiekamp Recht op Bestaan aan de Koekamp in Den Haag is opgezet, wint Recht op Bestaan de juridische strijd om het mogen plaatsen van tenten.

Burgemeester van Aartsen van Den Haag heeft er alles aan gedaan het tentenkamp te verbieden, onmogelijk te maken, te ontmoedigen en te beƫindigen. Maar Recht op Bestaan volhardde met niet meer dan de weinige beschutting van een aantal party-tenten in regen, wind en storm en geeft vandaag van Aartsen het nakijken.

Het kamp kan en zal voor onbepaalde tijd blijven staan. Drie demonstraties vonden afgelopen week plaats vanuit het kamp, naar de Tweede Kamer, naar de Dienst Terugkeer en Vertrek, en door het stadscentrum van Den Haag.

Gelijktijdig met deze overwinning heeft van Aartsen drie demonstraties die zijn aangemeld voor deze week donderdag, vrijdag en zaterdag verboden omdat ze niet op tijd zouden zijn aangemeld. Den Haag hanteert als enige gemeente in Nederland een aanmeldingstermijn van vier maal vierentwintig uur. Dit is in strijd met de Europese Regelgeving.

De uitspraak van de bestuursrechter over de tenten houdt kort gezegd in:

Tenten worden toegestaan.

Er zijn enkele voorwaarden:
2 kanten mogen gesloten zijn (dus gewoon tentdoek).
1 kant moet transparant zijn
1 kant moet open zijn.
De open kant mag variƫren afhankelijk van windrichting.

De open kant en de transparante kant moeten samen een hoek vormen. De ander hoek bestaat dan uit twee gesloten kanten.

Recht op bestaan benadrukt nog maar eens:

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen! 
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen.

Wij strijden echter niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC's, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!

https://www.facebook.com/rechtop.bestaan
https://www.twitter.com/rechtopbestaan
https://www.no-border.nl

E-mail: rechtopbestaan[a]gmail.com

Livestreams Occupy Den Haag: http://www.livestream.com/occupydenhaagstream

No comments: