Friday, September 21, 2012

Goed nieuws! Shell stopt met olieboringen op de Noordpool

De boringen door Shell in het Noordpoolgebied zijn voor dit jaar stopgezet. Na problemen met een voorbij drijvende ijsberg vorige week is het nu wederom de Arctic Challenger die roet in het eten gooit. Dit schip, dat noodzakelijk is bij het bestrijden van een olieramp, heeft al maanden te kampen met technische problemen en krijgt daardoor maar geen vergunning van de Amerikaanse overheid. Afgelopen maandag berichtte Shell over nieuwe vertraging met dit schip, waarna Shell heeft besloten de boringen voor dit jaar op te schorten. En dat is geweldig nieuws!

Mede dankzij de vele petitietekenaars en de wereldwijde acties van Greenpeace is er grote publieke druk geweest op de Amerikaanse overheid om niet klakkeloos een boorvergunning af te geven. De Amerikanen hebben extra goed op de naleving van deze vergunning gelet waardoor de vertraging nu te groot is geworden voor Shell om dit jaar nog te kunnen gaan boren. Shell mag nu alleen nog voorbereidende werkzaamheden doen rondom de boorputten, maar niet langer boren tot op de diepte waarop het bedrijf olie hoopt te vinden.

'Dat Shell moet stoppen met boren in Alaska bewijst dat de oliemaatschappij totaal niet is toegerust op boren in de extreme omstandigheden nabij de Noordpool', zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. 'Feitelijk is het ook onmogelijk om je goed voor te bereiden op een olieramp in dit afgelegen, ijskoude natuurgebied. De omstandigheden zijn daar zo extreem, dat ze de rommel nooit kunnen opruimen.'

Als grootste bedrijf ter wereld heeft Shell een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in voldoende duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Toch zal het bedrijf volgend jaar vast en zeker opnieuw naar olie willen boren. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze daar tegen zijn, hoe beter. Teken dus onze petitie op www.stopshell.nl en vraag je vrienden dit ook te doen.

Stop Shell, bescherm de Noordpool


 

No comments: