Monday, November 22, 2010

Vandaag (dinsdag) protest tegen patenten bij Congres Biodiversiteit

Morgen 23 november 2010 vindt in Artis, Amsterdam, het congres 'Biodiversiteit: Kansen voor een nieuwe economie' plaats. ASEED Europe zal bij de ingang met een Picketline protesteren tegen biopiraterij en het patenteren van de natuur. Kom om 9u30 naar het Artis-zalencentrum aan de Plantage Middenlaan 43 om duidelijk te maken dat overheden en bedrijven de biodiversiteit en traditionele gebruiken niet tot een economisch goed mogen reduceren.


Het congres gaat vooral in op de vraag HOE het bedrijfsleven met biodiversiteit aan de slag kan[1]. ASEED zet grote vraagtekens bij deze insteek. Biodiversiteit en traditionele gebruiken worden zo tot een economisch goed gereduceerd zonder dat men zich afvraagt of dit wel een wenselijke ontwikkeling is. "Grote multinationals die geld verdienen aan biodiversiteit, dat draait altijd uit op patenteren: het toe-eigenen van stukjes natuur," aldus Linda Coenen van ASEED. "Het woord Patenteren wordt niet genoemd en kritiek is weggezet in apart debat op maandagavond in plaats de congresdeelnemers uit het bedrijfsleven hiermee te confronteren."

Met patenten worden planten en kennis gemonopoliseerd en ontoegankelijk gemaakt voor anderen. Daardoor nemen biodiversiteit, maar ook voedselzekerheid juist af. Dit speelt niet alleen in het Zuiden maar ook in Europa. Het patenteren van landbouwgewassen geeft problemen voor de zaadveredeling en traditionele boerenteeltpraktijken. A SEED is tegen patenten op leven en vindt dat natuurlijke bronnen - van zaden tot genen tot medicijnen - vrij beschikbaar moeten blijven voor iedereen.

Einde van biopiraterij nog niet in zicht
Al jarenlang misbruiken bedrijven het ontbreken van internationale regels over het gebruik van genetische hulpbronnen en de bescherming van inheemse groepen. De uitkomst van de recente biodiversiteitsconferentie van de VN gaat hier misschien eindelijk verandering in brengen. Bedrijven worden verplicht om afspraken te maken met lokale gemeenschappen voordat ze flora en fauna gebruiken om producten mee te ontwikkelen.[2]


Dit is een stap in de goede richting, maar het blijft volgens ASEED moeilijk om in de praktijk te brengen. Zo worden toepassingen of eigenschappen van genetisch materiaal vaak gebruikt in meer dan één gemeenschap, dus met wie maakt z'n bedrijf dan afspraken over het delen in de opbrengst? Bovendien worden lang niet alle inheemse gemeenschappen of bevolkingsgroepen erkend. En wie gaat er toezicht houden op de uitvoering en eerlijke toepassing van het verdrag? Rechten van inheemse bevolkingsgroepen worden nu vaak al met voeten getreden ten behoeve van allerlei industriële praktijken. Tenslotte werken belangrijke spelers niet mee, waaronder de Verenigde Staten, thuisbasis van veel bedrijven die zich schuldig maken aan biopiraterij.

EU: Stop het monopoliseren van voedselgewassen
Ook in Europa ontstaan problemen door het privatiseren van stukjes natuur. Het gaat dan om landbouwgewassen. De grote zaadgoedconcerns krijgen steeds vaker octrooien (of patenten) op 'hun' gewassen en planteigenschappen. Daarmee maken ze het werk van kleinere veredelaars onmogelijk. Daarnaast zet hun lobby in op een verbod van alle traditionele landbouwgewassen. De EU is bezig de bestaande wetgeving over zaai- en pootgoed te veranderen en laat de oren hangen naar de wensen van deze zaadmonopolisten. Dit vormt een verdere bedreiging voor de diversiteit aan landbouwgewassen en voedselzekerheid. De internationale Saatgutkampagne protesteert hiertegen door middel van een petitie gericht aan de EU[3].

Picketlineprotest bij congres
Op dinsdag 23 november zal ASEED bij aanvang van het congres over Biodiversiteit en Economie een picketline houden om te protesteren tegen het privatiseren van biodiversiteit.
ASEED Europe is een internationale actiegroep die campagnes voert voor het milieu en sociale rechtvaardigheid. Momenteel richt ze haar pijlen op grootschalige, industriële landbouwpraktijken. In april gaf ASEED de brochure 'Wie wind zaait zal storm oogsten' uit over monopolisering van zaadgoed [4].


Locatie congres: Artis - Plantage Middenlaan 43. Amsterdam.
Tijd: 9.30,

Voorverzamelen picketline: bij ASEED om 9uur, Plantage Doklaan 12a Amsterdam

Verwijzingen
[1] Website van het congres  http://www.artis.nl/artis-academie/congres-biodiversiteit/
Aankondiging debat:  http://indymedia.nl/nl/2010/11/71370.shtml
[2] De COP10 CBD-Biodiversiteitsconferentie vond plaats in Nagoya, Japan, van 18-29 oktober 2010. Download het protocol:  http://www.cbd.int/doc/press/2010/pr-2010-10-29-cop-10-en.pdf
De VS is een van weinige landen die het Biodiversiteitsprotocol inet heeft ondertekend
[3] De zaadgoedpetitie en meer informatie zijn te vinden op  http://www.saatgutkampagne.org/NL/index.html
[4] De zaadgoedbrochure van ASEED is hier te downloaden:  http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=746&Itemid=234



- E-Mail: info@aseed.net Website: http://www.aseed.net

No comments: