Monday, April 26, 2010

Stop the Crop Europa-brede cyberactie: Bescherm een GGO-vrij Europa!

ACTIE 1: Stop the Crop cyberactie

Bescherm een GGO-vrij Europa!  -

De voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso en de nieuwe Eurocommissaris voor Gezondheid John Dalli zijn hun termijn begonnen met een duidelijk signaal: ze hebben voor het eerst sinds 1998 toestemming
gegeven voor commerciele teelt van een nieuwe GGO: de Amflora-aardappel van BASF. Tegen de wil van een Europese meerderheid in. Stuur een brief naar de Nederlandse ministers van Landbouw, Milieu en Gezondheid waarin je hen vraagt bij de EC aan te dringen op een STOP op alle GGO-toelatingen.

Tegen de wil van een meerderheid van de lidstaten en ondanks ernstige bedenkingen van wetenschappers, keurde Dalli de teelt van een GGO met antibiotica-resistentie (AR) goed. De grootschalige introductie in het
milieu van deze plant zou kunnen bijdragen aan een toename van bacteriële resistentie tegen levens reddende medicijnen, terwijl er gangbare alternatieven zonder deze AR-genen op de markt zijn. Deze gentechaardappel is niet bedoeld noch goedgekeurd voor menselijke consumptie. Maar omdat besmetting van de voedselketen onvermijdelijk is, mag de Amflora tot 0,9% in menselijk voedsel voorkomen. Commissaris Dalli kondigde ook aan dat binnenkort meer GGO's toegelaten zullen worden.

In 2008 uitten de 27 EU-lidstaten unaniem kritiek op het huidige GGO-toelatingssysteem en riepen de Commissie op tot een meer rigoreuze en onpartijdige risico-analyse te realiseren. Ook willen de lidstaten dat sociale en economische effecten van GGO-teelt in Europa meegenomen worden in de beoordeling. In de tussentijd zou geen enkele GGO toegelaten moeten worden, terwijl er nog een cruciaal debat gevoerd wordt over de hervorming van het GGO-toelatingssysteem.

Het is nu aan de lidstaten om de nieuwe Europese Commissie aan te spreken en te vragen op te houden met het loslaten van GGO's in ons milieu en onze voedselketen.

Stuur een brief naar de Nederlandse ministers van Landbouw, Milieu en Gezondheid waarin je hen vraagt om een STOP (moratorium) op alle GGO-toelatingen. Dit kun je online doen via de Europese website van de Stop the Crop cyberactie. Je kunt ook ministers van andere Europese landen aanschrijven.

http://www.gmo-free-regions.org/stop-the-crop-action/nl.html

ACTIE 2: Op deze pagina vind je ook een link naar het Europese burgerinitiatief van AVAAZ met hetzelfde verzoek direct gericht aan de Europese Commissie. Dat initiatief heeft 1 miljoen handtekeningen nodig. De teller staat nu op 625,576. Steun dus beide acties voor een gentechvrij Europa!


--
Gentech - duurzame landbouw & voedselvoorziening
GMO - sustainable agriculture & food

A SEED Europe
Plantage Doklaan 12a
1018 CM Amsterdam
The Netherlands
www.aseed.net

No comments: