Monday, March 30, 2009

Stop censorship in Tibet - demonstration for human rights

Finally Spirit Of Squatters is slowly managing to edit some of the material what to long was lying in the drows. We believe in the universal and always actual massage in those movies so we publish them to You. Use it good. Our ambition is to relise at list one video in one week. Sometimes would be even better. With help of video activists we getting organized more and more... to create altenative media for people not for money, to support any actions for better world, to pass to You positive massage, to ignite...

This is from two years after...
International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland vroegen op 10 december op de Internationale Mensenrechtendag aandacht voor de schendingen van de mensenrechten in Tibet onder het motto Silenced: Stop censorship in Tibet.

Deze dag lanceerde de VN tevens een campagne onder het motto 'Waardigheid en Gerechtigheid voor Allen' om te vieren dat het in 2008 zestig jaar geleden is dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd opgesteld.

De bijeenkomst op de Dam in Amsterdam werd geopend door ICT Europe directeur Tsering Jampa, gevolgd door een gebed door de Tibetaanse monnik Geshe Ngawang Zoepa.

'De wereld kan niet blindelings met een boodschap van waardigheid en gerechtigheid het 60-jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vieren terwijl de VN tegelijkertijd de mensenrechtensituatie in Tibet negeert,' aldus Tsering Jampa, Executieve Director van ICT Europe en voorzitster van de Tibet Support Groep-NL.

Tijdens een gevarieerd programma werden Tibet-supporters en langs lopend winkelend publiek er op gewezen dat sinds 1949 Tibet door China bezet wordt en dat sindsdien de fundamentele economische, sociale, politieke en culturele mensenrechten in Tibet worden geschonden. Tibet kent geen vrije pers en internet wordt gecensureerd. Internationale bedrijven zoals Google maken het de Chinese autoriteiten mogelijk om websites met onderwerpen als Tibet's onafhankelijkheid en de Dalai Lama te blokkeren.

Speciale aandacht werd die middag gericht op de veroordeling op 20 november in Lithang, Oost Tibet, van vier Tibetanen, 'the Lithang Four'. De nomade Runggye Adak kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, omdat hij tijdens een paardenracefestival op 1 augustus jl. opriep tot de terugkeer van de Dalai Lama en tot de vrijlating van de Panchen Lama en Tenzin Delek Rinpoche. De monnik Lupoe Adak kreeg tien jaar en kunstdocent en schilder Kunkhyen negen jaar voor het nemen van foto's van Runggye's arrestatie, en omdat ze probeerden informatie naar buiten te sturen. Een vierde Tibetaan, Jarib Lothog, kreeg drie jaar voor zijn betrokkenheid.

Via een petitie en handtekeningenactie, gericht aan president Hu Jintao, drongen ICT en de TSG op tot de vrijlating van de 'Lithang Four' en alle andere Tibetaanse politieke gevangenen.

De Tibetaanse non en ex-politieke gevangene Phuntsog Nyidron sprak over haar ervaringen tijdens haar 15 jaar durende gevangenschap. Na een kort protest in Lhasa, samen met andere nonnen, werd zij gevangen gezet. Ze was een van de nonnen die in de Drapchi gevangenis in het geheim liederen opnam die naar buiten werden gesmokkeld, hierdoor werd haar straf verlengd. Phuntsog Nyidron wist het aanwezige publiek op de Dam te ontroeren met haar verhaal over de situatie van politieke gevangenen in Tibet en de martelingen die zij zelf regelmatig onderging.

Tevens werd er bij de Chinese autoriteiten op aangedrongen om in de aanloop naar de Olympische Spelen Beijing 2008 de mensenrechtenschendingen in Tibet te beëindigen en directe onderhandelingen te beginnen met de Dalai Lama om een oplossing te vinden voor de Tibetaanse kwestie. In het kader daarvan sprak de Tibetaanse coach van het Tibetaanse voetbalteam in ballingschap Kalsang Dhondup. Hij is in Nederland op uitnodiging van ICT-Europe ter voorbereiding van het geplande bezoek van het Tibetaanse Nationale Voetbalelftal in het voorjaar van 2008.

Op de Dam waren er behalve diverse andere sprekers ook optredens van twee Tibetaanse artiesten, de zangeressen Soname Yangchen en Chungga.

No comments: