Tuesday, July 26, 2011

Stickercampagne: Ja, zonder verblijfsvergunning welkom!

Vandaag, 26 juli 2011, zijn op honderden (semi) publieke instellingen stickers aangetroffen met de tekst "Ja, hier blijven mensen zonder verblijfsvergunning welkom. Wij vragen hier niet om uw papieren". De sticker verwijst naar de recent aangekondigde plannen van minister Leers om mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar te stellen.

Ja, hier blijven mensen welkom
Ja, hier blijven mensen welkom

Ja Ja welkom
Ja Ja welkom

plakken
plakken

stickers
stickers

Vandaag, 26 juli 2011, zijn op honderden (semi) publieke instellingen in Amsterdam stickers aangetroffen met de tekst "Ja, hier blijven mensen zonder verblijfsvergunning welkom. Wij vragen hier niet om uw papieren". De sticker verwijst naar de recent aangekondigde plannen van minister Leers om mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar te stellen.

Het ASKV wil op deze manier aandacht vragen voor de situatie voor mensen zonder papieren en zichtbaar maken dat illegaliteit niet strafbaar mag worden.

"Met deze stickers kunnen consultatiebureau's, stadsdeelkantoren, gezondheidscentra, buurtcentra, scholen en vele anderen zich uitspreken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, en laten zien dat iedereen bij hun welkom blijft,"

Met de strafbaarstelling worden mensen zonder verblijfsvergunning gecriminaliseerd, maar niet degenen die misbruik van hen maken, zoals huisjesmelkers en de werkgevers die hen lange dagen laten maken voor weinig loon. Deze uitbuiting moet niet makkelijker gemaakt worden, door mensen zonder verblijfsvergunning nog verder in de marge te duwen. Daarom hebben o.a Gemeente Amsterdam, FNV en CNV de petitie tegen strafbaarstelling van illegaliteit getekend.
Het recht op onderwijs en medische zorg mag niet uit het oog verloren worden door in Nederland een sfeer te creƫren, waarbij organisaties bang worden om mensen zonder verblijfsvergunning te ontmoeten. Het is nu nog een uitzondering dat vrouwen alleen bevallen in achterkamertjes, dat kinderen in kelderboxen wonen en niet naar school gaan en dat mensen zo lang niet naar de dokter gaan dat hun ziekte levensbedreigend wordt.
Ook moeten slachtoffers van uitbuiting, zoals ook vrouwenhandel, zich veilig kunnen melden bij politie en hulpverlening.
Laat dit niet de regel worden. Maak zichtbaar dat er plaats is voor iedereen!- E-Mail: askv@dds.nl Website: http://www.askv.nl

No comments: