Tuesday, July 5, 2011

Gewelddadig politieoptreden bij ontruiming Schijnheilig+Video"Street Medic about Police Violence"


Amsterdam, 5 juli 2011

Groots protest Schijnheilig; veel geweld politie; meer dan 100 arrestanten


Vanochtend is in grote getale gedemonstreerd tegen de ontruiming van cultureel centrum Schijnheilig. De krakers hadden sympathisanten opgeroepen om vreedzaam te demonstreren. Er waren verschillende optredens met als hoogtepunt een serenade van een band op het dak van de overburen, die een spandoek hadden opgehangen met daarop de tekst 'Burenliefde: Schijnheilig moet blijven'.

Schijnheilig had de deuren open zoals altijd; binnen was een expositie van schuim. Op de stoep hadden mensen zich vastgeketend in lock-ons als levend protestbeeld. De ontruiming leidde tot dit grote protest omdat het een ontruiming voor leegstand betreft. Daarvoor moet een belangrijk cultureel centrum dat brede maatschappelijke en politieke steun geniet wijken.

Hoewel de demonstratie duidelijk als vreedzaam was aangekondigd, iets dat voorafgaand aan de demonstratie nog eens duidelijk mondeling aan officier Leen Schaap is gecommuniceerd, aarzelde de ME geen moment om met veel geweld in te slaan op de verzamelde groep sympathisanten. De groep bestond uit studenten, kunstenaars, jonge academici en activisten. Zij hadden slechts een luchtbedje ter verdediging. Als er al een aantal flesjes door de lucht zijn gegaan, dan was dat in reactie op het extreme politieoptreden.

De vordering vond plaats op dusdanige afstand dat vele demonstranten deze niet konden waarnemen. Ook konden zij niet passeren zonder klappen op te vangen. Meerdere mensen zijn met hoofdwonden afgevoerd. De demonstranten werden, nadat zij naar achter waren gedreven, tussen twee linies vastgezet. Zij bleven vrolijk muziek maken, maar zijn vervolgens allemaal gearresteerd en worden nu afgevoerd in 2 stadsbussen. Een politica, die nota bene toestemming had om het geheel waar te nemen van achter de linies, is hardhandig aangepakt en geslagen.

Schijnheilig verdedigt het recht op demonstratie met klem en vindt het politieoptreden schandalig. Ze gaat politieklachten bundelen en overhandigen aan burgemeester Van der Laan.

Schijnheilig zal hoe dan ook weer opduiken. De Passeerdersgracht was de zesde locatie van het collectief en de volgende zal niet lang op zich laten wachten.

No comments: