Tuesday, July 5, 2011

Schijnheilig Eviction.Video part 4


verslag:
 http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/juli/05/nws.php

Ludieke krakers gemept en aangehouden
AMSTERDAM, 5 JULI 2011 - Bij de ontruiming van culturele vrijhaven Schijnheilig in de hoofdstad is dinsdagmorgen een gezellig straatfeest ontaard in politiegeweld. De politie hield 150 personen aan.


Tegen half zes in de ochtend was er reeds sprake van drukte op de Passeerdersgracht in Amsterdam. Zo'n honderd sympathisanten namen deel aan een 'feestje' om daarmee het einde van Schijnheilig te vieren. Druppelsgewijs kwamen steeds meer mensen af op het ludieke ontruimingsprotest waaronder activisten, kunstenaars, studenten, krakers en pers.

Op beide hoeken van de Passeerdersgracht stonden krakers op de uitkijk om nauwlettend de komst van de politie in de gaten te houden die, naar men al op had geanticipeerd, vroeg zou arriveren. Rond half zeven glooiden de eerste politiebusjes aan de horizon die slechts een voorbode zouden zijn van de opkomst van een massale politiemacht.klik op de foto's voor vergrotingen. foto's roeben vkn


Een half uur later werd het straatfeest hardhandig de kiem in gesmoord door de ME, gesteund door leden van het BraTra-team, die er meteen op in begon te rammen. De organisatie van Schijnheilig had vooraf nadrukkelijk aan omstanders en de autoriteiten laten weten dat het een vreedzaam protest moest worden. Men diende op positieve wijze te ageren tegen de ontruiming van hun cultuurbolwerk.

Maar daar had de politie geen enkele boodschap aan. Wie niet uitkeek en net te dicht in de buurt van de ME kwam, kon de wapenstok vol in het gezicht verwachten. Daarentegen hielden krakers zich vrij rustig met een beetje verfgooien en wat andere rotzooi waardoor de ME binnen een kwartier iedereen van de Passeerdersgracht naar de Prinsengracht had verdreven. Enkele activisten die zich aan een ton hadden vastgeketend bij de ingang van het pand werden losgemaakt maar wisten later te ontsnappen.Een demonstrant werd hardhandig in het gezicht geslagen door een lid van de BraTra


Inmiddels was de sfeer behoorlijk grimmig geworden met een overdaad aan ME, gewonde feestvierders en een tiental politiebusjes op de grachten. Om de boel nog verder te laten escaleren reden twee politiebusjes kort na elkaar in op de verdreven demonstranten op de Prinsengracht. Vervolgens liep de ME ook via de andere kant de Prinsengracht op zodat meer dan 140 mensen in werden gesloten. Wie alsnog weg wilde had pech.

Langzaamaan werd de groep dichter bij elkaar gedreven inclusief de sambaband die al die tijd onverstoorbaar verder bleef spelen alsof er in geen velden of wegen politie te bekennen was. Uiteindelijk na twee uur kreeg de ingesloten groep te horen dat iedereen aangehouden zou worden. Eén voor één werden de op straat zittende demonstranten door stillen opgepakt, dat nog een tijdrovend klusje bleek te zijn aangezien niet iedereen zich even makkelijk op liet pakken. Wie het waagde niet al te bereidwillig te zijn, kreeg politiegeweld voor de kiezen.Mensen worden de Passeerdersgracht uit gedreven


De razzia ging aan passanten niet onopgemerkt voorbij. Naast veel pers stonden onder luid gejoel toeschouwers en sympathisanten aan de overkant van de gracht toe te kijken naar het machtsvertoon van de politie. "Alle arrestanten vrij!", werd er gescandeerd. Drie stadsbussen vol met arrestanten werden afgevoerd naar Zuid-Oost en het hoofdbureau aan de Marnixstraat.

Pas na enkele uren te hebben vastgezeten kregen ze te horen dat ze waren aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Van de 150 aangehouden krakers en symphatisanten blijven er dinsdagavond nog 67 vastzitten. De rest is in de loop van de dag heengezonden. Van de 67 arrestanten zitten er nog zeven vast wegens openlijke geweldpleging. De rest moest nog blijven omdat ze hun identiteit niet wilden prijsgeven.Nadat al twee keer een politiebusje in is gereden op de demonstranten wordt het derde busje tegengehouden


Wat een mooie afsluiting had moeten worden van anderhalf jaar Schijnheilig in het voormalige schoolgebouw aan de Passeerdersgracht is uitgelopen op onnodig politiegeweld. In dit pand, waar nu na de ontruiming koper noch plan voor is, heeft het collectief Schijnheilig tal van exposities, filmavonden, concerten, workshops en volksgaarkeukens gefaciliteerd. Ze wisten verschillende dagvaardingen voor ontruiming succesvol te trotseren en hebben tot de laatste snik gestreden voor behoud van hun pand.

Naast de culturele vrijhaven werden in Amsterdam vandaag ook panden en woningen ontruimd in de Van Hogendorpstraat, Bos en Lommerplantsoen, Noorderakerweg, Nieuwe Hemweg, Leeuw van Vlaanderenstraat, Zeeburgerpad, Ceintuurbaan, Singel en 2e Lauriersdwarsstraat. Daar ging het een stuk rustiger aan toe. De meeste adressen werden leeg aangetroffen en er zijn verder geen arrestaties verricht.

No comments: