Wednesday, February 24, 2016

[Doorbraak Info] Leiden, 1 maart: manifestatie voor vluchtelingen


Net als andere gemeenten heeft ook de gemeente Leiden de taak om vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die nu nog in een azc verblijven, onderdak te geven. Het gemeentebestuur heeft onlangs tien locaties in de stad laten onderzoeken waar woonruimte voor vluchtelingen zou moeten komen. Op 1 maart kunnen Leidenaren daarover hun mening geven tijdens een vergadering van gemeenteraadscommissies. Die inspraakgelegenheid vormt voor Doorbraak de aanleiding om met een manifestatie buiten bij het gemeentehuis een solidair geluid te laten horen en vluchtelingen de broodnodige steun in de rug te geven. Kom ook!

Manifestatie
Dinsdag 1 maart
Vanaf 19:00 uur
Gemeentehuis
Stadhuisplein, Leiden

Mensen zijn wereldwijd in beweging. Ze vluchten vanwege oorlogen die worden gevoerd of aangewakkerd door westerse landen. Westerse landen, waaronder Nederland, verdienen grof geld met het leveren van wapens voor die oorlogen. Ook de klimaatverandering vormt een belangrijke reden waarom mensen vluchten. Andere vluchtmotieven kunnen liggen in onderdrukking op het gebied van arbeid, sekse, etniciteit en geloof. Veel mensen migreren omdat ze op zoek zijn naar veiligheid, bescherming, geluk, kortom: een beter leven. En dat willen we allemaal.

Vluchtelingen zijn niet het probleem. Wat wel een probleem is, dat is het zaaien van haat en het brandmerken van vluchtelingen tot zondebokken. Wij zeggen: de wereld is van iedereen en iedereen heeft het recht om te gaan en te staan waar hij of zij wil. Wij zeggen: geen mens is illegaal. Wij kiezen voor internationale solidariteit, in plaats van benauwend nationalisme en ontmenselijkend racisme. Wij zien vluchtelingen als onze medemensen met wie we in voor- en tegenspoed willen en kunnen samenleven, in plaats van als vijanden die onze welvaart en vrijheid zouden komen afpakken. We weten dat die welvaart en vrijheid onder druk staan. Maar dat komt niet door de vluchtelingen. Dat komt door de economische crisis en door het afbraakbeleid van de regering. Mark Rutte en zijn vrienden halen het geld bij de armsten en geven dat door aan de rijksten. Wij vinden dat dat moet worden omgedraaid: de welvaart moet solidair worden verdeeld en ten goede komen aan hen die het het hardst nodig hebben. Vluchtelingen behoren ook tot die groep mensen.

We moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen door de hetzes die de laatste maanden tegen vluchtelingen worden gevoerd. De extreem-rechtse acties tegen azc's en bij gemeenteraadsvergaderingen en de negatieve berichten over vluchtelingen in de media geven soms de indruk dat heel Nederland vluchtelingen afwijst. In Leiden doet het extreem-rechtse raadslid Thomas Kok volop mee aan de hetze. Hij roept Leidenaren op om op 1 maart tijdens de raadscommissievergadering in te spreken tegen de komst van vluchtelingen. Maar we laten ons niet uit het veld slaan door dit soort hetzes. Want wij weten dat heel veel mensen op allerlei plekken en vanuit allerlei posities bezig zijn met het ondersteunen van vluchtelingen, ook in Leiden. Zij laten zien wat solidariteit is en tot wat voor moois dat kan leiden. Dat positieve signaal willen we ook op 1 maart afgeven, buiten bij het Leidse gemeentehuis. We roepen iedereen op om dat signaal te komen versterken en zo uit te dragen waar we voor staan: rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Doorbraak

Website: http://www.doorbraak.eu/1-maart-leiden-manifestatie-ter-ondersteuning-van-vluchtelingen/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1686669414938227/


No comments: