Uitnodiging 29ste Kerwin herdenking. Tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld. En eerste uitreiking Kerwin Awards
maandag 12 augustus 2013 13:46
Nieuws
Dinsdag 20 augustus op de Dam te Amsterdam
Vanaf 17.30 uur kunnen belangstellenden zich verzamelen bij de podiumtent
Programma 18.00 – 20.30 uur
Toespraken, optredens en uitreiking van vier Kerwin Awards
Thema van de toespraken is "Antiracisme en samenwerking."
Herdenking en kranslegging
Elk jaar herdenkt Stichting Vrienden van Kerwin op 20 augustus zijn dood in 1983. De herdenking is een aanklacht tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld.
Op 20 augustus vindt op de Dam in Amsterdam de 29ste herdenking plaats. Verschillende sprekers stellen het thema Antiracisme en samenwerking aan de orde.
Belangstellenden kunnen een krans leggen of een kaars branden, en op eigen, originele manier hun medeleven, solidariteit en gevoelens van antiracisme tonen.
Vier Kerwin Awards
Stichting Vrienden van Kerwin heeft in samenwerking met beeldhouwer Nelson Carrilho vier Kerwin Awards in het leven geroepen omdat het dit jaar 30 jaar geleden is dat Kerwin door een leeftijdgenoot werd neergestoken. Met de Kerwin Awards wordt aandacht gevraagd voor de realiteit dat racisme, discriminatie, pesten en intolerenatie het leven van kinderen en jongeren ernstig beschadigt, overal ter wereld, ook in Nederland en op de voormalige Antillen.
De Kerwin Awards worden elk jaar uitgereikt aan personen of organisaties die zich onderscheidend hebben ingezet om het leven van kinderen te verbeteren, die slachtoffer zijn van discriminatie, racisme, zinloos geweld, pesten en intolerantie.
Stichting Vrienden van Kerwin wil met de awards personen en organisaties ondersteunen in hun streven naar een menswaardig bestaan voor kinderen en jongeren, ongeacht herkomst, huidskleur, ras of seksuele geaardheid.
Leidraad hierbij zijn De Rechten van het Kind zoals die in 1989 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties.
Dit jaar worden vier extra awards voor bijzondere verdiensten uitgereikt aan personen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor het blijvend herdenken van de dood van Kerwin en het plaatsen van Mama Baranka in het vondelpark.
De Kerwin Awards worden dit jaar toegekend door het bestuur van de Stichting Vrienden van Kerwin aan een lokaal initiatief, een landelijk initiatief, aan een initiatief op de voormalige Antillen en aan een initiatief ergens in de wereld. We kiezen bewust voor het honoreren van kleine initiatieven in wijken en buurten om deze onder de aandacht te brengen, naast landelijke, mondiale en één op de voormalige Antillen. Dit jaar te beginnen met Curaçao. Het is de bedoeling dat het initiatief hiertoe overgenomen wordt door een lokale organisatie aldaar.
De Kerwin Awards bestaan uit een bronzen beeldje van 'Mama Baranka': een kleine versie van het Kerwin Monument, én een symbolisch geldbedrag.
Kerwin, een vijftienjarige zwarte scholier, afkomstig uit Curaçao, is op 20 augustus 1983 in Amsterdam door een blanke jongen neergestoken vanwege zijn huidskleur. Enkele uren daarna stierf hij aan zijn verwondingen. In 1983 heerste het idee dat Nederlanders zeer tolerant waren. Veel mensen dachten dat racisme hier niet bestond. Deze gebeurtenis is de geschiedenis ingegaan als de eerste racistische moord in Nederland na de Tweede Wereldoorlog.
Stichting Vrienden van Kerwin
Sinds 1984 organiseert een wisselende groep mensen een jaarlijkse herdenking. Sinds enkele jaren hebben zij zich verenigd in de Stichting Vrienden van Kerwin.
Nelson Carrilho (beeldhouwer, Curaçao 1953) | Mama Baranka
Nelson Carrilho maakte in 1984 het Kerwin Monument 'Mama Baranka' op verzoek van de F.A.A, de Antilliaanse gemeenschap in Amsterdam. Toen hij deze opdracht kreeg, werd verwacht dat hij een evenbeeld ging maken van Kerwin. Hij koos voor Moeder Rots, 'Mama Baranka', een tijdloos beeld. Een symbool van kracht en onverzettelijkheid. Een sterke vrouw wordt op de Antillen 'Mama Baranka' genoemd (baranka is Papiaments voor rots).
Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van Kerwin nodig ik u van harte uit om naar deze herdenking te komen.
Met vriendelijke groet,
Dichèla Imperator
Voorzitter
'Laat Amsterdam - eens bolwerk van verdraagzaamheid -
De toorts van tolerantie verder dragen
Omdat zijn huidskleur men niet kon verdragen
Viel hier een mensenkind uit onverdraagzaamheid.'
(Tekst van Luis Daal op de sokkel van het Kerwin Monument 'Mama Baranka')
Informatie
Contactpersoon Dichèla Imperator | voorzitter
Stichting Vrienden van Kerwin
Olivier Bruyneelstraat 66 | 1363 LP | ALMERE
No comments:
Post a Comment