Thursday, February 23, 2012

Occupy Stopera


Met het oog op de recente ontwikkelingen uit Den Haag:

Den Haag zegt dat het beeld dat Van Aartsen van schetst onjuist en tendentieus is. Tevens beperkt de op onrechtmatige wijze het demonstratierecht. Als mag hij wettelijk geen uitspraak doen over de vorm en duur van een tenzij dit de veiligheid en orde zou verstoren. Het simpele feit dat de lang duurt, mag dus geen reden zijn om een te verbieden. De Wet (WOM)en ook het rapport van de nationale ombudsman uit 2007 stellen duidelijk dat het niet aan de is om de vorm en uitingen van een demonstratie te bepalen, dan wel te beperken, sterker nog er wordt gesteld dat de geacht wordt om manifestaties optimaal te faciliteren. De rechtmatigheid van het permanente karakter van de demonstratievorm van occupy wordt bevestigd door de uitspraak van de voorzieningenrechter van 29 januari jl. De uitspraak dat "het kamp meer en meer een permanent karakter krijgt" slaat dus kant nog wal, want de demonstratie behelst vanaf dag één een continue manifestatie met het kamp op een stukje malieveld.
(LJN: BV2842, Voorzieningenrechter Rechtbank 's-Gravenhage, 412124 / KG ZA 12-101)

Van Aartsen stelt dat Occupy het malieveld monopoliseert en andere evenementen onmogelijk zou maken. Occupy heeft niet het alleenrecht op het malieveld en wil dat ook zeker niet hebben. Praktische problemen zijn onzer inziens eenvoudig op te lossen door als partijen met elkaar in gesprek te gaan en zaken in goed overleg af te stemmen. Dit laat de burgemeester echter om voor ons onduidelijke redenen achterwege. Het lijkt er meer en meer op dat de burgemeester zich doelbewust richt op het beëindigen van de demonstratie in plaats van in overleg met occupy den haag te komen tot oplossingen om de manifestatie te faciliteren, en op die manier zijn taak als burgemeester van den haag verzuimt.

Door te stellen dat Occupy Den Haag voor 29 februari het malieveld moet verlaten, monopoliseert Van Aartsen het demonstratierecht. Een burgemeester van 'The Legal Capital of The World' onwaardig!

No comments: