Monday, November 24, 2008

Krakers komen met ‘Witboek Kraken’

Krakers komen met ‘Witboek Kraken’
Witboek Kraken - 23.11.2008 22:29

Amsterdam, 24 november 2008. De Nederlandse kraakbeweging komt met een eigen antwoord op het wetsvoorstel van Ten Hoopen om kraken te verbieden in de vorm van een Witboek Kraken. Het Witboek Kraken moet het publiek en de politiek informeren over de vele kraakpanden die Nederland rijk is. Daarnaast biedt het boek talrijke argumenten die aangeven waarom kraken nog steeds een belangrijke functie heeft als het gaat om het bestrijden van speculatie op de woningmarkt, het behoud van sociale huisvesting, het stimuleren van nieuwe culturele initiatieven en het beschermen van monumentale panden. Het Witboek Kraken wordt gepresenteerd op 15 januari 2009 in ‘De Illusie’ in Den Haag tussen 14:00 en 17:00 met prominente sprekers en debat.

cover

cover

Krakers komen met ‘Witboek Kraken’

Inmiddels heeft het Amsterdams VVD-gemeenteraadslid Bas van ’t Wout zijn ‘Zwartboek Kraken’ afgerond. Van ’t Wout is van harte uitgenodigd om op 15 januari bij de presentatie van het Witboek Kraken aanwezig te zijn om aldaar het boek als nieuwjaarspresentje in ontvangst te nemen en zijn reactie te geven. De makers van het Witboek zijn er van overtuigd zijn Zwartboek zowel in kwantiteit als kwaliteit te zullen overtreffen. Een voorproefje is alvast in te zien op http://www.witboekkraken.nl

Het Witboek Kraken is een initiatief van een aantal krakers en ex-krakers dat zich zorgen maakt over de manier waarop kraken momenteel in de publieke belangstelling staat: Krakers worden gelijk gesteld aan criminelen en terroristen, het idealistische aspect zou zijn verdwenen en de kraakbeweging zou gekenmerkt worden door toenemend geweld. “Het Witboek Kraken laat een ander geluid horen over kraken,” aldus David van der Bree, redactielid van het witboek. “Krakers zijn doorgaans juist betekenisvol voor hun directe omgeving. Het witboek schetst met heel veel voorbeelden een beter beeld van de de huidige kraakpraktijk.”

De makers van het witboek vinden het de hoogste tijd om de stem te laten horen van de kraakgeneratie die nu actief is. Het laatste overzicht van de Nederlandse kraakbeweging dat geschreven is door socioloog Eric Duivenvoorden houdt op in 1999. Het Witboek geeft daarom vooral inzicht in de kraakacties die de afgelopen tien jaar hebben plaats gevonden. Het boek bevat zo'n 80 recente voorbeelden van positieve kraakacties in verschillende Nederlandse gemeenten, waarvan er ongeveer 35 uitgebreid zijn beschreven. Ook wordt context en weerwoord geboden bij kraakpanden die negatief in de belangstelling hebben gestaan. Daarnaast zijn er artikelen van wetenschappers en opiniestukken opgenomen, waaruit blijkt dat het geweld van de kraakbeweging juist afneemt en die een ander licht werpen op kraken.

Met het Witboek Kraken hopen de krakers ook de politici die tegen het wetsvoorstel van het kraakverbod zijn te voorzien van de benodigde handvaten om de politieke discussie aan te gaan. Zo hebben de gemeentes (G4 en VNG) in een reactie al aangegeven dat zij het wetsvoorstel niet steunen. Naast de argumenten die zij al hebben, kunnen zij nu met het Witboek Kraken in de hand illustreren dat kraken nog steeds een belangrijke functie heeft: Als stok achter de deur tegen misbruik van vastgoed, én als bron en thuisbasis van sociale en culturele initiatieven.

Het Witboek Kraken ligt vanaf half januari in de boekhandel.



- E-Mail: info@witboekkraken.nl Website: http://www.witboekkraken.nl

No comments: