Sunday, June 22, 2008

Protest,pers en politie


Terwijl de Nederlandse kraak- en actiebeweging minder militant is dan ooit, lijkt in de berichtgeving het tegenovergestelde. Elke actie of ontruiming wordt tegenwoordig in de media omgetoverd in een verhaal over de meest verachtelijke streken van de kant van de krakers. De 'feiten' die stuk voor stuk verzonnen blijken, worden aangeleverd door politiewoordvoerders en in de meeste media met gejuich verder gevoerd en uitvergroot. Wat is hier aan de hand? En kunnen de activisten hiertegen wat ondernemen?




Die vragen staan centraal in een multimediaal avondje in Vrankrijk, Spuistraat 216 Amsterdam (en wel op dinsdagavond 1 juli te beginnen om 20.00 uur).

De avond bestaat uit drie blokken. Eerst is er een snelle reconstructie van een aantal 'broodje kraakaap' verhalen: van de 'boobytraps' bij de ontruiming van panden in de Bilderdijkstraat en de Kerkstraat, tot de 'verfbommen met glassplinters' bij de Lastpost in Nijmegen. Ook zal dan een korte beschouwing van media over politiek geweld gebeuren. Toen de kraakbeweging écht gewelddadig was, was de berichtgeving een stuk genuanceerder dan nu.

Maar hoe komt dat? Dat vragen we ons in het tweede deel af. Zij de media veranderd, de journalisten, de wereld erom heen, of de actievoerders? Hierbij komen mogelijk ook journalisten zelf uit de kast...

En wat moeten we er dan mee? Zijn de eerder geschetste ontwikkelingen natuurverschijnselen waar je maar mee te leven hebt, of heb je er invloed op? Valt er wat te organiseren om invloed te verkrijgen op de berichtgeving, of moet je 'de media' gewoon links laten liggen?

Dinsdag 1 juli, Vrankrijk, Spuistraat 216 Amsterdam
(20.00 uur).

No comments: