Thursday, May 17, 2012

Opstand in gesloten centrum Merksplas (BE) bruut neergeslagen

"We kunnen dit niet meer verdragen. Wij gaan ons verdedigen. Sommigen willen zelfmoord plegen."

Zo luidt op 10 mei jl. de oproep om bekendheid te geven aan de omstandigheden in het gesloten centrum in Merksplas (Belgiƫ, vlakbij de Nederlandse grens).

Slaan zonder sporen

Indymedia Brussel meldt op https://brussels.indymedia.org/articles/4655:

"De gevangenen willen vandaag in actie komen. Ze zeggen dat ze in een echt "concentratiekamp" zitten, opgesloten zonder iets verkeerd te hebben gedaan. Ze zeggen dat ze geloofden in Europa vrede en menselijkheid te vinden en nu opgesloten zijn en als vee worden behandeld.
Ze willen aandacht in de pers, ze doen een oproep tot solidariteit.
2 blokken (1 en 3) zijn in hongerstaking sinds 2 dagen en eisen hun vrijlating. Ze maken lawaai; de directie van het gesloten centrum heeft de politie erbij geroepen die nu in het centrum zijn, ze zijn aggressief... Help ze!"

Kort na 3 uur 's middags meldt iemand op Indymedia Brussel dat al het contact met de mensen in Merksplas verbroken is. "Alle telefoons zijn uit!". De opstand is buitengewoon gewelddadig neergeslagen. De website Getting The Voice Out meldt op http://www.gettingthevoiceout.org/nieuws-uit-de-gesloten-centra-12-mei-2...

"Op 11 mei kwamen we te weten dat een veertigtal agenten het centrum zijn binnen gegaan en iedereen die aan de oproer had deelgenomen met de matrak te lijf gingen. 5 personen werden in isolatie geplaatst. De rust en de veiligheid zijn hersteld.
We merken op dat het reglement een tuchtregime toelaat en de directie de macht heeft om de dwangmaatregelen te beoordelen.
Drie Afghanen in Merksplas zijn wanhopig."

Op Getting The Voice Out verschijnen voortdurend berichten uit de Belgische gesloten centra. De opgesloten vluchtelingen kunnen daar over hun eigen mobiele telefoon beschikken en daardoor komen berichten relatief gemakkelijk naar buiten. Hoe anders is dat in Nederland, waar de mensen binnen afhankelijk zijn van de telefoons op de afdelingen en dure telefoonkaarten! Nog onlangs, tijdens de lawaaidemo tour van 6 mei, bleek dat niet het enige struikelblok: er werd met straf gedreigd indien contact werd gezocht met de demonstranten.

Er is hier in het algemeen een parallel te trekken, want hoewel verschillend: de repressie in de Belgische gesloten centra en de Nederlandse detentiecentra is identiek: opstanden neerslaan, mensen in de isoleercel gooien.

De gesloten centra in Belgiƫ staan in deze website op een rijtje: http://www.opendeogen.be/spip.php?rubrique4. (Nederland hier: http://www.vrijheidvanbeweging.nl/fortnederland/index.html). Over Merksplas wordt gemeld dat het gaat om een 'oude kolonie voor landlopers van Turnhout die in 1994 omgevormd werd tot centrum voor 'illegalen'. Er zijn 146 plaatsen. Gemiddeld 1050 personen worden er jaarlijks vastgehouden.'

Op 28 januari 2011 werd het centrum geblokkeerd. Deze actie was het begin van de Getting The Voice Out campagne. Op Indymedia Oost-Vlaanderen is hiervan een video reportage te zien. http://ovl.indymedia.org/news/2011/01/31146_comment.php.

De meest recente actie bij het gesloten centrum Merksplas vond plaats op 5 februari jl. Tijdens een manifestatie waren mensen binnen via een telefoon die bij een microfoon werd gehouden over het soundsystem te horen. Ze vertelden onder andere dat ze in groepen van 16 mensen in cellen (slaapzalen) worden vastgehouden..

Ibby heeft drie weken in Merkplas gezeten. Vrienden van hem hielden zijn relaas van binnenuit bij op dit blog:
http://ibbywalks.wordpress.com/inside-the-detention-machine-a-list-with-...

Over de situatie in Merksplas en de mensen die er zitten schrijft hij:

"The reason why internet and cameras are banned in here is not because the facilities are disgracefully sub-standard (as they are), or because the senseless rules were invented by robotic half-wits (as they are), it's because beneath the spew wave of propaganda pumped out by sensationalist media, there are only real people that exist here. Real, compassionate, trustworthy people that try to band together and help each other through this gruelling situation.
Living here I can testify that there are no monsters, no hardened criminals (1/30 may have mental disorders which will be flared up by the situation but they need help too) just people like me and you. If everyone understood this, believed this and thought about it, every sane and capable human in Belgium would be at the fences tomorrow, ripping them down. If the interviews here were captured on camera, i have no doubt that after all closed centers were demolished in Belgium, the precedent would be followed all around the world and eventually there would be none of this useless structures left."

Nog niet overtuigd van de waanzin? Check deze pagina: http://gettingthevoiceout.wordpress.com/violence-2/

Sluit de gevangenissen van de deportatiemachine! Sloop de deportatiemachine!

No comments: