Friday, January 13, 2012

Occupy Amsterdam organiseert ludieke protestmars

Occupy Amsterdam organiseert op 14 Januari om 13:00 uur in het centrum van de stad een satirische protestmars.

Occupy Amsterdam zal op ludieke wijze de situatie in de wereld aankaarten. Met slogans als 'halveer mijn pensioen, red een bankier', 'consumptie is geluk' en 'spaar de rijken, belast de zwakken' trekken de betogers vanaf het Beursplein door de Kalverstraat naar het Leidseplein. Volgens een activist gaat het erom de mensen op een andere manier aan het denken te zetten:
"Je kan blijven roepen dat je tegen het huidige systeem bent. Maar met deze mars willen we aangegeven dat je deze boodschap ook op een ludieke wijze over kan brengen. Veel van de slogans zijn helaas niet ver weg van de realiteit. Er wordt daadwerkelijk op onze pensioenen gekort terwijl bankiers nog steeds uit de portemonnee van de burger bonussen in hun eigen zak stoppen. Dit soort dingen willen we aankaarten en veranderen."

Op 15 Oktober zijn er wereldwijd duizenden pleinen bezet door activisten die zich inzetten voor een andere wereld. De Occupy beweging houdt zich onder andere bezig met uitwassen van het financiƫle systeem, corruptie en sociale onrechtvaardigheid.
Sinds 15 Oktober houdt Occupy Amsterdam het Beursplein in Amsterdam bezet. Op het plein organiseert Occupy Amsterdam workshops, lezingen, vertoningen van documentaires, en wordt er continu gedebatteerd over het huidige bestel. Ook vertrekken er vanaf het Beursplein regelmatig demonstraties om de situatie in de wereld aan te kaarten.
Sinds 5 December heeft Occupy Amsterdam gekozen voor een nieuwe vorm, waarbij het slapen op het plein niet meer centraal staat. Occupy Amsterdam heeft in een van haar eerder openbare vergaderingen besloten "De focus te verleggen naar het fungeren als een zichtlocatie en het organiseren van workshops, debatten en acties. Het slapen op het plein zal voornamelijk dienen ter ondersteuning en het bewaken van deze activiteiten." Op het plein bevinden zich nog enkele grote tenten, waarin onder andere de media afdeling van Occupy Amsterdam het informatiepunt en vergaderruimte zich bevinden.

voor meer informatie: gijsje@heteigenwijsje.nl

No comments: