Monday, January 16, 2012

Gentech-afdeling van BASF trekt zich terug uit Europa

Het chemie-concern BASF heeft vandaag (16 januari) bekend gemaakt te stoppen met de ontwikkeling en vermarkting van gentech-gewassen in Europa. Als reden geeft BASF dat de weerstand in Europa te groot is.


BASF was in Europa vooral actief met aardappels. Ook plannen voor Nederland lijken te worden gestaakt. Hierbij gaat het om de soorten Amflora (pootgoedvermeerdering voor commerciƫle verkoop) en Fortuna (veldproef als onderdeel van een toelatingsprocedure).

Het is nog afwachten hoe het precies verder zal gaan met deze producten. De aardappels werden samen met partners ontwikkeld. Er is nog een mogelijkheid dat andere partijen er wel mee doorgaan. ASEED blijft dit in de gaten houden.

BASF schrijft haar gentech-activiteiten te gaan concentreren op Noord- en Zuid-Amerika. Hierbij wordt onder andere samengewerkt met zaden en chemie-gigant Monsanto. Op deze continenten hebben boeren en consumenten dus nog een flinke weg te gaan voor een duurzame landbouw zonder overheersing door grote agro-bedrijven. In Gent blijft BASF onderzoeksinstituut houden voor gewassen die niet zijn bedoeld voor de Europese markt.

ASEED is tegen genetisch gemanipuleerde gewassen omdat dit de macht van grote bedrijven in de voedselketen vergroot, slecht is voor de biodiversiteit en het nog onzeker is wat de precieze gevolgen zijn voor de natuur en de gezondheid van de consument. Vorig jaar mei heeft ASEED nog een actie gedaan bij een veldproef met aardappels in Flevoland en in het Belgische Wetteren heeft diezelfde maand een grote, succesvolle actie plaatsgevonden tegen een gentech-proefveld met aardappels.

Verzet is vruchtbaar!

Link naar persbericht BASF: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109
Belgian Field Liberation Movement: http://fieldliberation.wordpress.com/
Meer over ASEEDs gentech-campagne: http://www.aseed.net/gentech en http://www.gentech.nl

No comments: