Tuesday, June 7, 2011

program+reader (A) Pinksterlanddagen online

Beste mensen

Het programma en de reader van de aankomende Pinksterlanddagen 2011 staan online, kan je alvast rustig thuis kijken wat er zoal gaat komen. Ook is het nu 100% zeker dat de Amerikaanse anarchist en schrijver David Graeber komt spreken over zijn nieuwe boek, Debt: the First 5000 years.


zou die ook snacht bij het kampvuur zitten?
zou die ook snacht bij het kampvuur zitten?

Over het programma en de reader, als je de onderstaande link volgt dan kan je het woord "programma 2011" in het groen aanklikken. Daaronder staat " ReaderPL2011web4" ook in het groen. Je hoeft het niet uit te printen, bij de entre van het kampeerterrein krijg je een gedrukte verzie van het program en de reader.
de link  http://www.pinksterlanddagen.nl/home/programma/

Ook bij deze een korte inleiding over de lezing van David Graeber, deze staat namelijk niet in de reader omdat de deadline al was verstreken!

Schulden : De eerste 5000 jaar
door David Graeber (voertaal ENGELS)

In juli 2011 zal er een nieuw boek van David Graeber verschijnen, getiteld: Dept: The First 5000 years. We zijn blij dat David hier in Appelscha gaat vertellen en discussiëren over zijn nieuwe boek.

Antropoloog en anarchist David Greaber beargumenteerd dat we alleen door algemene historische kennis en begrip van de financiële schuldenlast en haar relatie met geweld kunnen begrijpen en eventueel waarderen wat de toekomst ons gaat brengen. Hier begint hij ons gebrek aan historische kennis in te vullen. Wat volgt zijn de fragmenten van een groot project van onderzoek naar schulden en de financiële schuldenlast in de geschiedenis van de mensheid. De eerste overweldigende conclusie van dit project is dat bij het bestuderen van de economische historie men de systematische neiging heeft om de rol van geweld hierin te negeren. Die absolute centrale en historische rol van oorlog en slavernij die de vorming en creatie hebben verzorgd voor de basis instituten die we nu " de economie" noemen. Dus, de kern van het probleem zit in die historische wortels. Het geweld is nu misschien wel onzichtbaar of minder zichtbaar, maar toch het zit verstopt en verweven in de logica van "ons" algemene economische bewustzijn. In de blijkbaar vanzelfsprekende aard van de instituten die simpelweg nooit kunnen bestaan zonder de monopoly van geweld. Ook de dreiging van deze instituten met het gebruik maken van geweld zal blijven bestaan, Dit word dan ook in stand gehouden door de huidige staat.

David Graeber is een bekende anarchistische schrijver in het anarchistische milieu, enkele van zijn titels zijn: Fragments of an Anarchist Anthropology, Direct Action: An Ethnography en Possibilities: Essays on Hierarchy, Rebellion, and Desire.


- E-Mail: pinksterlanddagen@hotmail.com Website: http://www.pinksterlanddagen.nl

No comments: