Monday, June 20, 2011

Actiepicknick tegen Schaliegas

Boxtel in actie tegen schaliegas. Help mee en verspreid deze mail. 

GroenFront! lanceert 'Operatie Tegengas' op zondag 26 juni van 12.00 - 16.00, met een actie picknick in Boxtel waar het bedrijf Cuadrilla een proefboring wil doen naar schaliegas. Op de actie picknick zullen er toespraken, muziek, een kinderprogramma, lekker eten, een kop koffie of thee en natuurlijk gezelligheid zijn. Jochem Akkerman, GroenFront!-activist: 'De mensen hier uit de buurt zijn terecht boos dat dit hele project er politiek en juridisch langs hen heen gejakkerd is, terwijl het wel over hún leefomgeving en hún grondwater gaat. We kunnen het nu alleen nog tegenhouden, als we samen in verzet komen.'

Schaliegas is aardgas dat opgesloten zit in een diepe steenlaag. Om het eruit te krijgen moet men er hydraulische druk op zetten met water, zand en chemicaliën, zodat die steenlaag breekt en het gas eruit kan lopen. Deze jonge techniek heeft in de VS al veel problemen opgeleverd, en wordt pas sinds zeer kort in Europa toegepast. In Nederland staan nu twee proefboringen in de planning, één in Boxtel en één in Haaren. Schaliegas wordt door de politiek en de industrie gezien als dé oplossing voor het opraken van de gasbel in Slochteren. Duurzame alternatieven zoals aardwarmte en windenergie worden tegengewerkt.

GroenFront! dat fossiele brandstoffen zoveel mogelijk onder de grond blijven. Het klimaat kan nog meer fossiele brandstoffen niet aan. 'Als we grootschalige schaliegas exploitatie in Brabant en de rest van Nederland tegen willen gaan, moeten we nu en hier voorkomen dat die boor de grond in gaat', aldus Jochem. 'Degenen die er geld aan verdienen beweren dat we meer gas nodig hebben om over te stappen op duurzame energie, maar dat is onzin. Wat er nodig is, is dat we die omslag nu maken, en niet pas over vijftig jaar, want dan is het te laat.' Om te laten zien dat dat al lang en breed kan, organiseert GroenFront! de actie picknick zoveel mogelijk op basis van duurzame energie.

GroenFront! is een netwerk van milieuactivisten dat bekend is van spraakmakende en compromisloze campagnes tegen onder andere de aanleg van Betuwelijn en de kap van het Schinveldse Bos voor een NAVO vliegveld. Met boomhutten en blokkades, en enorm veel steun van buurtbewoners werd daar de kap van een groot deel van het bos tegengehouden.

De picknick wordt gehouden op het terreintje náást de Boxtelse boorlocatie, op de hoek Keulsebaan/Bloemmolen.

In de bijlage vind u een poster en een flyer, print het uit en verspreid het verder.www.groenfront.nl   twitter.com/groenfront

No comments: