Wednesday, December 1, 2010

vrij 3 dec, expositie Het Gekraakte Ideaal bij Schijnheilig

 De expositie zal worden geopend met een korte toespraak van Rutger Post (ontwerper, ex-medewerker redactie Bluf) waarop Nazima Kadir (antropologe, Yale University) een presentatie zal houden op basis van haar promotieonderzoek naar kraken in Amsterdam.

programma:

20u deuren open
20u10 introductie organisatoren
20u15 voorwoord Rutger Post
20u25 lezing Nazima Kadir

Gratis Entree
Lokatie: Schijnheilig, Passeerdersgracht 23

Het kraakverbod dat op 1 oktober 2010 is ingegaan staat symbool voor de conservatieve tijdgeest die door Nederland waart. Het verbod is een klinkende overwinning voor die politici en journalisten die de afgelopen jaren een stereotype beeld van kraken hebben weten te creëren. Het zou een raar overblijfsel uit de jaren tachtig zijn dat zo snel mogelijk de wereld uit geholpen dient te worden. Kraken zou niet meer politiek zijn en weinig meer met maatschappelijk engagement te maken hebben.

De posterexpositie Het Gekraakte Ideaal wil hen van repliek dienen. Het is een expositie van 190 politieke posters uit de kraakbeweging sinds de jaren zeventig tot op heden. Het toont de verbondenheid van de kraakbeweging met een zeer brede politieke agenda, van vrouwenrechten tot antiapartheidsstrijd, van Palestina tot Koerdistan, van cityvorming tot racisme. De posters zijn afkomstig uit het Staatsarchief en recente toevoegingen komen van het prikbord van Schijnheilig.

Met de expositie wil Schijnheilig laten zien dat het kraakverbod niet enkel een afrekening beoogt met bestaande kraakpanden, maar met een hele traditie van sociaal engagement die met haar activisme en kritiek op de status-quo een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van de Nederlandse samenleving. De expositie slaat op deze wijze een brug tussen het oude kraak-ideaal uit de jaren tachtig en de idealen van de huidige generatie vrijplaatsen zoals Schijnheilig. Aan ons de taak om deze traditie up to date te houden. Zelfkritiek mag niet worden geschuwd, wil het kraken en het linkse activisme een legitieme en innovatieve politieke praktijk blijven in een land dat hard aan het verrechtsen is.

No comments: