Sunday, December 12, 2010

10 dec. Z'stad schendt rechten op grote schaal

Op 10 december 2010 is er een mensenrechtenmonument, kosten 45.000 euro, onthuld aan de pier bij de Wilhelminabrug in Zaandam. Het monument betreft een bronzen klankschaal (diameter 250 cm) dat aangeslagen kan worden bij acties of herdenkingen. Demonstranten grepen de onthulling aan om aandacht te vragen voor de gedetineerden op de Zaanse bajesboten. 

Klankschaal
Klankschaal 

ID-controlepost
ID-controlepost 

Vrije handel
Vrije handel 

Flyers
Flyers 

Bezinning
Bezinning 

Tijdslijn onthulling Monument voor de Mensenrechten Zaanstreek: 

14.00 uur 
Een klokkenluiderwebsite wordt gelanceerd over de stand van zaken m.b.t. de lokale mensenrechten: www.deZaanseSchande.nl 

14.30 uur 
Een welkomsslagboom bovenaan de trap, dat toegang verschaft naar de pier, wordt geplaatst. Onderaan de trap verschijnt een stalletje waar men replica's van het originele monument in pocketformaat kan aanschaffen. Aan de brug wordt een spandoek bevestigd met de tekst 'vrijheid is pas vrijheid als iedereen vrij is'. 

Tussen 14.30 en 15.00 uur 
In het naastgelegen Zaantheater worden een aantal toespraken gehouden. 
------------------------------------------------------------ 
Beste genodigden, 
Vandaag is het zover, vandaag hebben we dan eindelijk ons mensenrechtenmonument aan onze rivier de Zaan. Een monument voor de mensenrechten is hier in de Zaanstreek hard nodig, een plek om tot bezinning te komen... 

Wij zijn hier met een gemêleerd gezelschap bijeen. Waarom? Omdat landen als Congo en Oostenrijk het niet zo nauw nemen met het respecteren van mensenrechten. Dus daarom! Bij dit monument aan de Zaan maken wij een vuist tegen de schending van mensenrechten. Nimmer mogen wantoestanden die élders plaatsvinden, hier vaste grond onder de voeten krijgen. Laten we afspreken: in ieder geval niet binnen een straal van tweeduizend meter! In deze barre tijden van economische crisis kunnen we het ons niet permiteren dat onze Zaanse waardigheid onrecht wordt aangedaan. Vandaag, vandaag zijn we bijeen, om te vieren dat het aanzicht van de Zaan niet ontsierd wordt door detentieboten, maar door een sterk staaltje hypocrisie. Zaanstad schendt mensenrechten op grote schaal, proficiat! 
------------------------------------------------------------ 

Rond 15.00 uur 
Naar het monument voor de onthulling. De aanwezige mensen verlaten het Zaantheater via een raam aan de achterkant teneinde de identiteitscontrole bij de welkomsslagboom te ontlopen. Er worden flyers uitgedeeld omtrent vreemdelingendetentie in de Zaanstreek. 

Rond 15.20 uur 
Overdracht monument aan Geke Faber, burgemeester van Zaanstad. Aanwezige politici denken hardop: met hoeveel valse trots zijn we intolerant jegens vreemden? 

 Website: http://www.dezaanseschande.nl 

No comments: