Friday, March 30, 2012

SundayIdee.Ocuppy AmsterdamDe fysieke op het is na 160 dagen dan wel beëindigd, toch wil dit niet wil zeggen dat stopt. De met tenten is slechts een begin. De Occupyers lieten zondag meteen al weer van zich horen met een vrolijke en kleurrijke Lentedemonstratie op de Dam.

De beweging is niet afhankelijk van kampementen. De beweging gaat niet over tenten maar over mensen,… mensen die moe zijn van het leven zoals het nu is op deze planeet. Het doel? Wat dacht je van een reparatie van dat leven en de planeet?

Er zijn grote en kleine veranderingen in gang gezet door Occupy. Vele onrechtvaardige zaken zijn onder de aandacht gebracht door de wereldwijde beweging. De problemen zijn echter zo groot en systematisch dat ze alleen echt aangepakt kunnen worden op vele verschillende manieren en in een lang proces.

Hardnekkige kritiek

De nog jonge Occupy-beweging is in de traditionele media bedolven onder een naar mijn mening niet te rechtvaardigen kritiek. Niemand kan ontkennen dat het merendeel van de issues die Occupy aankaart, over wat er mis is over de hele wereld, juist zijn. Het is feitelijk waar, dat het kleinste percentage van de mensen verreweg de controle heeft over het grootse percentage van de welvaart en middelen.

Interessant genoeg, is dat Occupy sterk is bekritiseerd, terwijl de beweging juist die zaken ter discussies stelt die direct te maken hebben met het leven van iedereen. We praten weer over wat niet werkt en wat nodig is om verandering te creëren.

Geen leiders maar samenwerking

De weigering om leiders te benoemen, heeft alles te maken met het principe om geen ​​interne hiërarchie te vormen, maar in plaats daarvan met een vorm van consensus een basis voor directe democratie te creëren.

Vanaf het allereerste begin, was het organisatorisch een gedurfde beslissing om Occupy niet alleen te organiseren door middel van directe democratie, zonder leiders, maar ook met consensus. Deze eerste beslissing zorgde ervoor dat er geen formele leiding is, de tweede, zorgt ervoor dat geen minderheid de meerderheid zijn wil op kan leggen, maar dat alle cruciale beslissingen genomen worden met algemene toestemming.

Wereldwijd gesprek

De fundamenten van ons economisch systeem, variëteiten van het kapitalisme en de alternatieven zijn eindelijk bespreekbaar. Occupy heeft een politiek debat over de ongelijkheid afgedwongen, en meer nog dan dat, Occupy heeft mensen weer een stem gegeven door het openstellen van ruimte voor een gesprek op een manier die decennia lang niet is voorgekomen.

De media blijkt hardnekkig en is nog niet bereid om te erkennen dat de heeft bereikt wat nog geen enkele actiegroep of organisatie ooit in de geschiedenis heeft bereikt! Met Occupy zijn we zijn mede dankzij het internet, een wereldwijd gesprek gestart en dat alleen al is een zeer krachtig begin van wereldwijde sociale, economische en politieke verandering.

!

Het gesprek gaat door met verschillende initiatieven in de stad en de bezetters zijn al weer druk in gesprek over nieuwe acties en strategieën. Occupy gaat door en komt deze lente elk weekend terug naar het Beursplein met op zaterdag de General Assembly en op zondag met SundayIdee.

No comments: