Sunday, March 11, 2012

Reclaim the Seeds.Zaden Beurs


Text and phothos by http://www.reclaimtheseeds.nl

Burgerlijke ongehoorzaamheid noodzakelijk om zadendiversiteit te behouden - verslag eerste dag Reclaim the Seeds.

Dat het druk zou gaan worden hadden we wel gedacht omdat er uit de meest onverwachte hoe reacties waren gekomen. Maar de honderden mensen die het Plantagedok in Amsterdam vulden overtroffen toch alle verwachtingen.
Vanuit heel Nederland en daarbuiten kwamen mensen bijzondere en bedreigde zaden, bonen en knollen ruilen, weggeven en (ver-)kopen. Dat was al heel inspirerend en een goede stap om de steeds verder bedreigde diversiteit van voedselgewassen in stand te houden. Maar ook de tweede doelstelling van het weekend kwam goed uit te verf: vele hobbytuinders en mensen geïnteresseerd in bijzondere gewassen gingen ook massaal naar de workshops en het debat. Hierin werd onder andere gesproken over de strijd tegen patenten en andere Europese regelgeving die in het voordeel werkt van de grote agro-bedrijven. Ook het filmprogramma met documentaires en kramen van onder andere Groenfront het Fort van Sjakoo zorgden voor een kritische en meer politieke input. Een ander zeer nuttige functie van zo'n bijeenkomst is dat de aanwezige alternatieve 'echte' boeren die in het dagelijks leven vooral tegen de stroom in zaaien, weer eens de bevestiging krijgen dat ze toch onderdeel zijn van een grotere beweging.

Het debat aan het eind van de middag bij de Hortus Botanicus was niet alleen vol maar ook goed. De sprekers op veel punten op een lijn zaten, zo was iedereen uiteraard tegen patenten op gewassen en tegen de macht van Monsanto en co. een belangrijk discussiepunt was of we nu als beweging moeten gaan voor uitzonderingen op problematische regels zoals de rassenlijsten, of in moeten zetten op de afschaffing daarvan. Hier blijkt toch een verschil te bestaan tussen de gezagsgetrouwe Nederlandse biologische en boerenorganisaties hun kameraden uit sommige andere Europese landen. Iemand van Longo Maï uit Frankrijk vertelde echter dat hij blij was dat als er radicale, bijna revolutionaire, oplossingen werden geopperd, dit regelmatig met applaus werd begroet. Burgerlijke ongehoorzaamheid vond vrijwel alle deelnemers noodzakelijk. Een steuntje in de rug voor iedereen die nu gewoon door gaat met het verhandelen van ongeregistreerde groente-soorten, een strafbare illegale activiteit volgens de EU. En strikt genomen was de zadenbeurs vandaag ook een illegale activiteit. Wordt vervolgt bij komende campagnes ...

Vanavond wordt er nagepraat en gefeest met live muziek. Omstreeks negen uur speelt Grasmoawer Zigeunerige klezmermuziek en het gaat door tot een uur of 11. Woon je in Amsterdam, kom dan nog even langs, maar treuzel niet te lang.

Morgen staat er weer van alles op het programma. Om 11 uur starten weer drie workshops bij het Plantagedok. Om 13:30 gaat de hele meute de straat op om in plantsoenen, bermen en parken eetbare planten te zaaien. De stoet eindigt bij de Valreep in Amsterdam-Oost waar vanaf ongeveer 14:30 een nieuwe buurttuin aangelegd gaat worden. Later op de dag worden hier ook andere stadstuinen en buurtmoestuinen gepresenteerd. Met als afsluiting weer eten, een lezing en een 'bee-telling'.

Dus komt allen:
11:00 Plantage Doklaan 8-12
14:30 De Valreep, Polderweg 120
19:00 Joe's Garage, Pretoriustraat 43
Alles in Amsterdam

Meer informatie is te vinden op http://www.reclaimtheseeds.nl

No comments: