Thursday, March 15, 2012

Reclaim the Seeds.Part 4-English version of Seeds Market


Text from www.antiorde.nl

AM*DAM GUERILLA GARDENING

Ter afsluiting van de succesvolle Reclaim the Seeds zadenbeurs, deden tientallen 'guerillastrijders' mee aan guerilla gardening (wild tuinieren) in Amsterdam-Oost. Vanaf het Plantage Doklaan vertrok de stoet naar het kraakpand De Valreep aan de Polderweg, om tijdens de route tal van perkjes, bermen en plantsoenen te bezaaien met eetbare planten.

Pal tegenover Artis bij de Entrepotdoksluis groeven de guerillatuinders de eerste zaadjes de aarde in, met eenvoudig gereedschap als handschepjes, stokjes en blote handen. Hier komen tuinkers en bonen uit de grond te verrijzen; herkenbaar aan de bordjes 'eet mij' en 'hier groeit uw avondeten.'

Daarna trokken de wildtuinders verder naar de Pontanusstraat in de Dapperbuurt waar op de hoek met de Von Zesenstraat een stuk braakliggend terrein ligt van woningcorporatie De Key. Een prima locatie voor de aanleg van een guerillamoestuin, zullen de tuinders gedacht hebben.

De Key heeft het echter hermetisch afgesloten met een houten schutting, waardoor de grond niet bezaaid kan worden. Dat bleek geen belemmering te zijn: 'zaadbommen' (geknede bolletjes aarde met zaadjes erin) werden over het hekwerk gegooid om op alternatieve wijze het kale terrein te transformeren tot de Pontanustuin.

Volgende zaadplek was het Oosterpoortplein, maar doordat de achterste linie van de stoet te ver achterop was geraakt, werd tijdens het wachten snel even de vlakbij gelegen berm van de Muiderpoort voorzien van eetbare plantjes. Na het plein naast het Muiderpoortstation onder handen genomen te hebben was het gedaan met het wild tuinieren en trokken de guerillatuinders naar De Valreep.

Bij aankomst werden ze vlot aan het werk gezet: De Valreep is druk bezig met de aanleg van een buurtmoestuin en heeft alle hulp hard nodig. Zowel gemeenschappelijke als individuele tuinen gaan ze samen met buurtbewoners realiseren, om vanaf 31 maart onder meer groenten, bloemen en kruiden te verbouwen.

No comments: