Tuesday, March 27, 2012

ontruimingsgolf 27-3 Lauriersgraacht statement

Flyer ontruiming Lauriergracht 73_foto
Flyer ontruiming Lauriergracht 73_tekst

Onder andere Lauriergracht 73 zal worden ontruimd na 10 jaar kraak.[Amsterdam] Ontruimingsgolf vandaag!
Nieuws, gepost door: Lauriergracht 73 op 27/03/2012 03:03:51

Wanneer: 27/03/2012 - 04:54

Nu op dit moment is de ontruimingsronde begonnen in Amsterdam. Op 15 locaties in de stad worden kraakpanden ontruimd. Deze speeches worden op dit moment voorgelezen op de Lauriergracht. Kom ons een hart onder de riem steken!

Speech 1

We staan hier vandaag op straat, omdat we vandaag op straat staan! Lauriergracht 73 was ons huis en dat van heel veel andere mensen, mensen uit de hele wereld die Amsterdam kwamen bezoeken aangetrokken om haar diversiteit en haar vrijheid!

Wij zijn de mensen die dit huis in verschrikkelijke staat aantroffen en daarna kosten noch moeite hebben gespaard om dit speculatieobject weer een thuis te maken. Waar het ook voor bedoeld is, huizen zijn om in te wonen! We hebben er weer ramen ingezet, kamers gebouwd, keuken en sanitair geïnstalleerd en zo weer sociale woonruimte gecreëerd in de Jordaan. Na tien jaar bewoond te zijn wordt ons huis uitgeleverd aan dezelfde speculanten die het hebben laten verkrotten.

Je zou het nu niet meer zeggen, maar de Jordaan is ontstaan als volksbuurt. Waarschijnlijk was dit de laatste keer dat in dit pand minder draagkrachtige mensen woonden. Die minder koopkrachtige mensen worden de buurt uitgejaagd. Het is een prijzenoorlog, en de prijzen stijgen. Door het nieuwe puntensysteem kost het nu zo’n 16 jaar inschrijftijd om via de woningbouw aan een huis te komen. En niet in de Jordaan, reken daar maar niet op!

Het andere Amsterdam wordt snel kleiner. Mensen met weinig middelen trekken aan het kortste eind en de vastgoedkliek verkoopt weer vrolijk door, die trekken zich niets aan van gebrek aan geld, of sociale cohesie.

Kraken heeft buurten zoals de Staatsliedenbuurt, de Nieuwmarktbuurt en de Jordaan gered van de sloop. Zonder kraken zouden deze buurten nu niet meer herkenbaar zijn als oude binnenstad geweest. Deze buurten passen namelijk niet in het iAmsterdam plaatje.

De Wet Kraken en Leegstand heeft enkel ontruimingen van kraakpanden tot gevolg, en creëert daardoor des te meer leegstand. Er is steeds minder ruimte voor anders zijn, je leven zelf invulling geven en samen wonen anders dan als een standaard gezin met tweeverdieners. Zolang wonen een luxe is, is kraken een recht!

KRAKEN GAAT DOOR!

Speech 2

Beste Burgermeester Van der Laan,

Wij staan hier vroeg in de ochtend om te laten horen dat wij het niet eens zijn met de ontruimingen die in Amsterdam plaatsvinden. Vandaag worden er in Amsterdam op 15 verschillende locaties kraakpanden ontruimd.

Kraken is uit noodzaak geboren en een wet die kraken verbiedt neemt die noodzaak niet weg. Het is schandalig dat mensen die voor hun woonrecht vechten worden gecriminaliseerd en eigenaren die hun panden als speculatie object gebruiken worden beloond.

Het aantal sociale huurwoningen daalt met de dag, waardoor wachtlijsten alleen maar langer worden. Huurprijzen blijven stijgen. Studenten moeten jaren wachten op een woning en betalen zich vervolgens suf voor een bezemkast die een “kamer” wordt genoemd. Antikraakbureaus groeien als kool. De jongeren die massaal als antikraker gaan wonen, wonen noodgedwongen zonder enkel huurrecht.

In de praktijk wordt er heel veel aandacht besteed aan het ontruimen van kraakpanden. Maar de wet waaronder dat wordt uitgevoerd heeft ook een schaduwkant, namelijk leegstand. Kraken zou al snel ophouden als er net zoveel tijd en geld zou worden besteed aan het bestrijden van leegstand. Want als er niks leeg staat, hoeft er ook niet gekraakt te worden.

Als mensen niet minimaal 10 jaar op een wachtlijst hoeven te staan maar gewoon betaalbare woningen kunnen krijgen, is het probleem ook al snel opgelost. Laten we wel duidelijk zijn: antikraak is een schijnoplossing! Je pand uitslopen en onbewoonbaar maken om het vervolgens jaren leeg te laten staan, is onacceptabel!

Zolang het niet mogelijk is voor iedereen een betaalbare woning te vinden, blijft kraken noodzakelijk.

Als wonen een luxe is, is kraken een recht.

KRAKEN GAAT DOOR!

No comments: