Friday, March 30, 2012

dit weekend een kwart miljoen uien gratis uien op te halen in am*dam

Nederland zit met een groot uienoverschot. Om te voorkomen dat ze rotten of worden weggegooid, redt Mediamatic een kwart miljoen uien van de Texelse boer Jo Flens. Dit weekend kun je onbeperkt gratis uien halen op de VOC-kade. Er is genoeg voor iedereen!


Op vrijdag 30 maart wordt er een kwart miljoen uien gelost voor Mediamatic Fabriek. Vanaf 18.00 zijn er genoeg uien om heel Amsterdam een weekend in hun ui-consumptie te voorzien. Neem je eigen tas, rugzak of bakfiets mee en pak zoveel gratis uien als je kan.

Omdat de oogst wereldwijd goed was, moeten Nederlandse boeren zelfs geld toegeven om van hun uien af te komen. Op 23 maart is de gemiddelde handelswaarde van een ui tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond. Over Datum Eetclub redt daarom 35.000 kilo uien van de afvalberg. Jaarlijks gaat een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt verloren of wordt weggegooid. Dit komt neer op zo'n 1,3 miljard ton per jaar. Over Datum Eetclub reageert op de verspilling van eten en organiseerde al eerder eetclubs waar met marginaal, afgedankt eten lekkere gerechten werden gekookt.

Mediamatic Fabriek staat op het Oostenburgereiland in Amsterdam. (route)

No comments: