Monday, March 21, 2011

Hoofdkantoor Otto-workforce bezet.Alle arrestanten zijn vrijgelaten

LAST UPDATE:
Inmiddels zijn alle arrestanten, waaronder ook de nn-ers, weer vrijgelaten.

Persbericht:

Vandaag (maandag 21 Maart 2011) bezetten wij het hoofd kantoor te Venray van Otto-workforce om een looneis kracht bij te zetten. Niet eens een looneis voor loonsverhoging maar voor het betalen van achterstallig loon. Het is totaal belachelijk dat dit nodig is. Otto-workforce betaalt structureel te laat en te weinig aan haar werknemers. Er vanuit gaande dat mensen het erbij laten zitten, uit angst voor baanverlies en dakloos te worden. Dit is ontoelaatbaar, vandaag eisen wij voor onze vriend zijn achterstallig loon op. Ook roepen we alle arbeiders die voor Otto-workforce werken om voor zichzelf op te komen en te organiseren. Organiseren om op te eisen wat hen toekomt.
Met een jaaromzet van 180 miljoen euro verdient Otto workforce uitzendorganisatie grof geld aan de werkloosheid en de uitzichtloosheid in Midden-Europa.

Duizenden arbeiders worden naar Nederland gelokt met het beeld dat zij hier voor hun gezin en zichzelf een betere toekomst kunnen bewerkstelligen. Met een tijdelijk contract van OTTO workforce werken ze nu voor een hongerloon in fabrieken, in kassen en op bouwplaatsen door heel Nederland.

Als ze "thuis" komen na het werk zijn ze niet echt thuis. OTTO heeft over heel Nederland zogenaamde "polenhotels" geopend waar honderden arbeiders uit Midden-Europa worden gehuisvest. Ver uit de bebouwde kom moet men voor 250 euro per maand een bed huren in een kamer die men met 4 of meer mensen moet delen. Het sanitair wordt gedeeld met tientallen anderen. De "huur" van het bed wordt ingehouden op het loon, net als de reiskosten naar en van het werk. En als het interne beveiliging bedrijf van OTTO (met uniform en al) ook maar iets kan vinden, krijgt men ook nog een boete, die ook op het loon wordt ingehouden.
Mensen die klagen over het onzinnige boete systeem of over slechte woonomstandigheden worden geïntimideerd en ontslagen en krijgen achterstallig loon niet meer uitbetaald. Zo weet Otto-workforce het minimumloon te ontwijken. Dit is een grove aantasting van de menselijke waardigheid, dit is totaal verwerpelijk.

Onze eisen zijn:
- Stoppen met het straf en boete systeem voor OTTO arbeiders.
- Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen.
- Betere huisvesting voor de arbeiders voor een lagere huur.

- Reiskosten moeten betaald worden door Otto-workforce en niet door de arbeiders.
- Salarissen moeten OP TIJD betaald worden.
- Einde aan de 500 euro boete voor voortijdige beëindiging van het contract door de werknemer (Als OTTO het contract voortijdig beëindigd zetten ze de arbeiders midden in de nacht op straat zonder een cent).
- Stoppen met het beboeten van arbeiders die over hun ervaringen bij OTTO praten met derden.

- Directe betaling van achterstallig loon en terugbetaling van de absurde boetes voor onze vriend.

Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!Vrije Bond, anarchistische zelforganisatie

---------------------------------------------------------------------

Tijdslijn:

7:55 Bij aankomst bij het hoofdkantoor van Otto in Venray bleek de politie op de hoogte te zijn van de actie. Ook Otto is op de hoogte en heeft beveiliging ingezet.

8:00 Er staat nu een picket voor het Otto hoofdkantoor. Er zijn twee mensen in de boeien geslagen.

8:15 De smeris wil dat iedereen zich identificeert, na weigering is de massaal aanwezige smeris begonnen met het arresteren van de gehele groep.

8:45 Er liepen nog steeds actievoerders op het terrein en de politie is er nog niet in geslaagd om deze mensen te arresteren.

9:30 Eerste mensen zijn al weer vrij gelaten, andere mensen worden ter identificatie vastgehouden.

10:25 Er worden meer mensen vrijgelaten in Venray.

12:12 Nog steeds enkele arrestanten vast. Veel vrijgelaten. Tijdslijn stop bij deze. Als iedereen vrij komt er nog een aanvulling.Website: http://www.vrijebond.nl/otto

persbericht nav repressie en resultaat acties  Vrije Bond - 21.03.2011 15:12

Vandaag hebben enkele Poolse werknemers van OTTO-workforce samen met AGA en Vrije Bond en leden van de anarchosyndicalistische vakbond ZPS uit Polen actie gevoerd tegen de onmenselijke werk- en leefomstandigheden bij OTTO-workforce. De politie heeft de activisten vanaf de verzamelplaats gevolgd zodat ze de activisten kon opwachten aan het hoofdkantoor van OTTO-workforce. De bus werd gestopt, waarbij verschillende mensen werden gearresteerd. De rest van de groep is erin geslaagd om te ontsnappen en kon het hoofdkantoor bereiken. Daar werden ze opgevangen door politie en de beveiliging die de activisten allemaal wilden arresteren. Hierdoor hebben de actievoerders hun eisen niet meer kunnen neerleggen bij de baas van OTTO. De meeste actievoerders zijn gearresteerd en de anderen hebben een boete gekregen van de politie.
Er zijn in de afgelopen maanden in zowel Nederland, Polen, Tjechie als Slowakije picketlines bij verblijfplaatsen voor de werkers en kantoren geweest. Al deze acties hebben de druk opgevoerde en hebben geresulteerd in enkele overwinningen voor de Poolse werkers die de wanpraktijken van OTTO-workforce niet langer pikten en zich hebben georganiseerd samen met AGA, Vrije Bond en ZSP. "Nu dat een van de twee werkers zijn achterstallig loon heeft gekregen, gaan we voort met actievoeren. We willen dat onze andere kameraad zijn achterstallig loon krijgt uitbetaald én dat al zijn boetes worden kwijt gescholden. Bovendien willen we dat onze andere eisen worden ingewilligd." Aldus Willem K. van de Vrije Bond.
De actievoerders eisen dat OTTO-workforce stopt met het straf- en boetesysteem voor OTTO arbeiders. Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen. Voor de werkers van OTTO-workforce moeten betere huisvesting voorzien worden voor een lagere huur. Arbeiders mogen niet opdraaien voor de reiskosten. En salarissen moeten OP TIJD betaald worden. Uit onderzoek van AGA, Vrije Bond en ZSP en meldingen via een Pools meldpunt, is gebleken dat OTTO-workforce allerlei malafide manieren heeft om haar werkers te intimideren en extreem uit te buiten. De AGA en de Vrije Bond zijn in Nederland deze campagne begonnen samen met de anarchosyndicalistische ZSP uit Polen om in eerste plaats hun Poolse vrienden te ondersteunen in hun strijd, en in tweede plaats een halt toe te roepen aan deze wanpraktijken. PA uit Slovakije heeft zich ook aangesloten bij deze campagne.
De aanpak van het bedrijf en de politie heeft de actievoerders nog vastberadener gemaakt. "Hij moet nu niet gaan denken dat het gedaan is met de acties. Wij gaan door tot aan al onze eisen is voldaan! Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller Frank van Gool weer rustig kan gaan slapen. Die eerste overwinning van het uitbetalen van achterstallige loon inspireert hopelijk ook andere Poolse werkers om zich te organiseren en OTTO-workforce te dwingen haar werkers en hun eisen serieus te nemen", aldus Willem.
Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!


E-Mail: vrijebond@buitendeorde.nl
Website: http://vrijebond.nl


 
 

No comments: