Thursday, November 4, 2010

PB: Ontruiming Derde Oosterparkstraat in strijd met beleid

PB: Ontruiming Derde Oosterparkstraat in strijd met beleid

Amsterdam, 4 november 2010. Gisteren kregen de krakers van de Derde Oosterparkstraat 56, 60 en 64 via de media te horen dat de burgemeester van plan is hen aanstaande dinsdag te laten ontruimen. Deze ontruiming is echter in strijd met het beleid dat diezelfde burgemeester heeft vastgesteld.


De burgemeester en de gemeenteraad hebben beleid vastgesteld voor het ontruimen van kraakpanden. Panden worden ontruimd als er ernstige overlast is, als er uitvoerbare plannen zijn of als het pand op het moment van de kraak in gebruik is.

Vandaag is echter gebleken dat ook drie etages op de Derde Oosterparkstraat op de nominatie staan om te worden ontruimd in de eerste ontruimingsronde. Deze etages waren niet in gebruik toen ze drie jaar geleden werden gekraakt. Er is geen sprake van overlast. De eigenaar, Ymere, mag nog niet slopen of bouwen omdat buurtbewoners en monumentenorganisaties diverse procedures hebben aangespannen.

Na de ontruiming van de Derde Oosterparkstraat zullen de leegstaande etages worden bewaakt door een antikraakbureau. Op dit moment is een van de etages in gebruik als buurtcentrum 't Blijvertje, een plek waar krakende en niet-krakende buurtbewoners en andere Amsterdammers allerlei activiteiten hebben ontwikkeld. Ymere en het stadsdeel Oost hebben toegezegd een koop- of huurpand te zoeken waar de activiteiten van 't Blijvertje voortgezet kunnen worden. In plaats van aan deze belofte te voldoen, wordt nu een grootse politiemacht in te zetten om …. Tja, waarom eigenlijk?

- E-Mail: oosterparkbuurt@gmail.com Website: http://slimblijven.nl/

No comments: