Saturday, November 27, 2010

Monumentaal pandje gekraakt in Utrecht

Monumentaal pandje gekraakt in Utrecht
Na de rechtszaak nieuw huisje open

Op vrijdagavond heeft een groep krakers een monumentaal pandje in de oude binnenstad van Utrecht gekraakt. De krakers hadden gehoopt, nu de rechter geoordeeld heeft dat de ontruiming op 1 november onrechtmatig is, dat ze hun sleutel terug zouden krijgen. "Helaas is dat nog niet gebeurd, dus hadden we een nieuwe woning nodig." aldus kraker Rogier.

En dat kraken gaar maar door!
En dat kraken gaar maar door!

Op vrijdag 26 november zijn er voor het eerst een aantal krakers voor de rechter gesleept, omdat ze het kraakverbod zouden hebben overtreden. De rechter oordeelde wel is waar dat 6 krakers strafbaar waren, maar dat de ontruiming van Koningin Wilhelminalaan 7 in Utrecht op maandag 1 november 2010 onrechtmatig was. De krakers hebben daarom hun sleutel terug gevraagd, maar dat kon de politierechter niet voor ze regelen. "Dan moet je denk ik maar een civiele zaak starten.", was zijn advies. De krakers liepen dus als daklozen de rechtbank uit. Daarom hebben ze een nieuw huisje gekraakt.

Op Vrijdagavond is een monumentaal pandje aan de Keistraat 5 in de binnenstad van Utrecht gekraakt. Dit monumentale pand is sinds 1968 eigendom van Utrechts Monumenten Fonds. De laatste bewoners zijn er begin 2009 uitgezet, omdat het opgeknapt zou worden. Het pand is door achterstallig onderhoud van binnen ernstig verkrot en doordat er niet gestookt wordt en het dak lekt, ging het de laatste tijd hard achteruit. Dit pand had op deze manier niet nog een winter overleefd. Het pand is gekraakt om verder verval te voorkomen.

- E-Mail: keistraat(at)gmail(punt)nl

No comments: