Monday, November 15, 2010

Lawaaidemo bij nieuw detentiecentrum


Lawaaidemo bij nieuw detentiecentrum

Vandaag werd voor het eerst een solidariteitsdemo gehouden bij het in juli geopende nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport.

..alsof je tegen een muur praat... Maar ze horen het toch!
..alsof je tegen een muur praat... Maar ze horen het toch!

Een groep van zo'n dertig mensen heeft vandaag de eerste lawaaidemo gehouden langs de vijf meter hoge muren met schrikdraad rond dit nieuwe deportatiekamp.

Voor het grootste gedeelte was het zeer moeilijk om visueel contact te krijgen met de mensen binnen. Het is vrijwel overal rond het centrum onmogelijk om genoeg afstand van de muur te nemen om zo de celramen te kunnen zien. Voor zover dat wel gaat is het alleen mogelijk om de bovenste verdieping te zien.

We zijn linksom rondgelopen vanaf de hoofdingang. Zoals te verwachten stond marechaussee klaar om zeker te maken dat... tja? Zeker ook 'gewoon hun werk', net als deporteren..

Om het centrum, direct naast de muur, is een asfaltweg aangelegd, je loopt dus vrij dicht langs de muur met al die spandoeken. Gelukkig hadden we ook van alles bij ons om geluid mee te maken, megafoon, sirene, fluitjes en onze eigen stemmen natuurlijk! Even werd aan de achterkant geprobeerd om meer afstand van de muur te nemen, maar deze poging eindigde in de kletsnatte klei-achtige modder.

Wat langer werd stilgestaan aan de achterkant ter hoogte van waar we weten dat de isoleercellen zijn (zitten continu vol), in de hoop dat de mensen daar de demo ook zouden opmerken. Daarna door, en toen hoorden we stemmen. Heel ver weg, nauwelijks verstaanbaar, maar we waren gehoord want er riep iemand 'dank je!'..

Weer aan de voorkant gekomen konden we wat verder af gaan staan, op een weg naast een in kantoorgebouw in aanbouw tegenover het centrum. Toen konden we mensen achter de celramen zien. Ze zwaaiden terug. Daar zijn we nog wat langer gebleven, daarna nog terug in het midden aan de voorkant. We zagen toen ook mensen links en zij ons ook. Zoals zo vaak geeft zo'n lawaaidemo je een machteloos gevoel. Toch is dat niet helemaal waar. De mensen binnen krijgen er een opkikker van dat je er bent en dat je protesteert, het geeft ze weer even kracht. En daar doen we het voor!

Het zal niet bij deze demo blijven, en ook niet alleen hier.

- E-Mail: stopdeportaties@dc-16.nl Website: http://www.dc-16.nl

No comments: