Sunday, October 2, 2011

Wie Is Geweldadig?We Are Still Here demonstration video


Vreedzaam protest tegen kraakverbod hardhandig neergeslagen
tekst van 
 Website: http://antiorde.nl 

Van der Laan liet zaterdagmiddag zijn roedel vals getrainde honden los op een vreedzame demonstratie in de hoofdstad. Zo was binnen een kwartier het protest tegen het kraakverbod geweldadig afgekapt. De demonstranten lieten zich niet provoceren en bleven geweldloos. Tientallen actievoerders werden naar de Stopera gedeporteerd. 

De demonstratie wordt tegen gehouden
De demonstratie wordt tegen gehouden Smeris begint er op in te beuken
Smeris begint er op in te beuken 
In de bus om gedeporteerd te worden
In de bus om gedeporteerd te worden 

In weerwil van wat eerder werd aangekondigd had de organisatie van de demonstratie geen intentie zich op het Spui te begeven. Door een alternatieve route te kiezen hoopte ze een confrontatie met de politie te voorkomen. Desondanks lieten de demonstranten zich verleiden middels valse beloftes van de politie. Ze kregen de toezegging het Spui te mogen passeren richting de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Een wel erg korte route waar de organisatie zelf niet blij mee was maar hierin de Amsterdamse Driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) tegemoet kwam. 

Rond kwart over vijf vertrekt een kleine tweehonderd personen vanaf Vrankrijk in de Spuistraat naar het Spui om nog geen kwartier later erachter te komen dat de toezeggingen van de Driehoek niks dan leugens zijn. Op het plein gekomen wordt de doorgang geblokkeerd door een stoet ME-busjes waarna het binnen enkele minuten krioelt van de oproerpolitie die zich in formatie richting de demonstratie begeeft. De protestmars mag niet verder trekken vanwege een aantal demonstranten die bivakmutsen dragen. Ook houten stokken om een paar zware spandoeken te dragen zijn niet toegestaan. 

De organisatie besluit daarop terug te keren naar Vrankrijk nu verder demonstreren zinloos is. Dat wordt de demonstranten belet nadat de ME en smeris te paard de actievoerders van achteren insluiten. Inmiddels loopt het vooraan bij de betoging flink uit de hand door politietuig dat ineens agressief erop los begint te beuken en een aantal betogers arresteert. Ondanks het smerisgeweld van Van der Laans knokploeg kiezen de krakers ervoor niet de confrontatie aan te gaan. Weglopen kan daarentegen ook niet nu de actievoerders in de Spuistraat hardhandig de stoep op worden gedreven en volledig ingesloten staan. 

De ME drijft de groep steeds dichter op elkaar om vervolgens een aantal arrestaties hardhandig uit te laten voeren door een paar kleerkasten. De smeris beveelt de demonstranten te vertrekken terwijl de ME geen haarbreed wijkt. De krakers vragen verontwaardigt wat nou de bedoeling is maar antwoord krijgen ze niet. Ondertussen leven een aantal pitbulls zich weer flink uit bij het arresteren van een aantal personen. Ook nu weer laten de demonstranten zich niet uit de tent lokken en houden symbolisch de handen in de lucht. 

Veel pers zal dat niet meegekregen hebben. Die zijn door de ME uit het gezichtsveld verdreven (een aantal worden zelfs uit een nabij gelegen café verwijderd). De smeris wil geen pottenkijkers bij hun staaltje intolerantie. Na zo'n anderhalf uur wachten krijgt de ingesloten groep de keuze: gearresteerd worden of zich laten deporteren naar de Stopera. Daar mogen ze dan, als het aan Van der Laan ligt, onder begeleiding van buitensporig veel smeris, gaan protesteren tegen het kraakverbod. Geen zin in arrestaties kiest de groep voor deportatie om bij aankomst bij de Stopera gelijk weer te vertrekken, achtervolgd door een sliert smeris. Van der Laans PR-stunt is geslaagd. Verschillende media, waaronder het staatsjournaal, beweren doodleuk dat de demonstranten bij de Stopera zijn gaan demonstreren. Zo weet de Sherif van Amsterdam zijn repressie en intolerantie te verdoezelen met een bespottelijke stunt. 

Het hing al dagen in de lucht dat de betoging tegen het kraakverbod uit zou lopen op rellen. Die rellen kwamen er ook, aan de kant van Van der Laans knokploeg welteverstaan. In geen velden of wegen was er nog een demonstratie tegen het kraakverbod te bekennen of het tumult over de demonstratie liep de afgelopen dagen al hoog op in de media. Dit dankzij de paniekreactie van burgemeester van der Laan die het nodig vond de betoging bijvoorbaat al verdacht te maken. 

De oproep 'Black up, mask up, show up!' van de krakers zal bij de burgemeester de schrik om het hart zijn geslagen die dit interpreteerde als een oproep tot rellen van het zwarte blok. Een zwart blok dat Van der Laan afdeed als een 'geweldadig onderdeel van de kraakbeweging'. Dit kreeg prompt naklank in de media waarbij verwezen werd naar de antikraakwetbetoging van precies een jaar geleden dat toen uit de hand liep in geweld en vernieling. Uiteraard stond er niet bij vermeld dat het in de eerste plaats de ME was die provocatief en geweldadig optrad en daarmee de demonstratie bewust liet escaleren. Deze vertekening van feiten door van der Laan, en in zijn kielzog de media, gaf welhaast mythische proporties aan het zwarte blok. Daardoor was de betoging tegen het kraakverbod van 1 oktober op voorhand al besmet. 

Bij het criminaliseren van een demonstratie dat nog moest plaatsvinden bleef het niet. Van der Laan vond het ook nodig om allerlei repressieve maatregelen af te kondigen om de betogers de mon de te snoeren. Zo stelde de Amsterdamse Driehoek een verbod in om op het Spui te demonstreren en werd zo'n beetje half Amsterdam tot verboden gebied verklaard: Kalverstraat, Nieuwendijk, Heiligeweg, PC Hooftstraat, Damrak, Dam, Rokin, de Jodenbreestraat en het hele gebied rond het Scheepvaartmuseum was verboden terrein. Dit laatste in verband met de heropening van het museum door koningin Beatrix. Ook bivakmutsen, integraalhelmen, beschermende kleding en spandoekstokken kwamen op de zwarte lijst. Stel je immers voor dat je als burger het gore lef hebt je te verweren tegen politiegeweld. Alleen het idee al. Niet alleen heeft de staat het monopolie op geweld; je mag je er ook niet tegen verdedigen. 

Toegegeven, van der Laan heeft het sluw gespeeld. Eerst onrust aanwakkeren over op handen staande rellen, vervolgens een vreedzame demonstratie hardhandig de nek omdraaien, waarna (onder dreigement van arrestatie) de krakers naar de Stopera gebracht worden om ze daar de optie te geven verder te demonstreren. Desinformatie, verwarring en een PR-stunt om de media op een dwaalspoor te zetten. Bijna geen krant, nieuwssite of journaal zal nog aandacht besteden aan de inhoud van de kraakdemonstratie: Het falen van Van der Laan om de leegstandsproblematiek in de hoofdstad aan te pakken, speculanten spekken en de woningnood verergeren. Dat is een boodschap die de Sherif van Amsterdam, desnoods met hard geweld, monddood maakt. 

AO 

 http://www.antiorde.nl/bestanden/smerisgeweld.php 

No comments: