Wednesday, October 5, 2011

weer kerntransport door Nederland! Blokeer !

Dinsdag 11 oktober zal in de vroege ochtend wederom een transport plaats vinden van uitgewerkte, hoog radioactieve, brandstofstaven. Van kerncentrale Borssele naar de opwerkingsfabriek in La Havre (Frankrijk).
Commité Borssele2Nee roept op tot een protest die dinsdag om 08.00u bij station Goes (de overgang).
Zie ook  http://www.borssele2nee.nl/wordpress/?p=116

Kom vooral naar het protest, of organiseer je eigen protest. Hoe meer acties/blokkades/spandoeken/etc hoe meer het transport gehinderd wordt, hoe beter. Nederland staat aan de vooravond om nieuwe kerncentrales te bouwen. De rechtse regering die nu aan de macht is wil (vrijwel als enige staat in de wereld) dolgraag meer radioactief afval, en minder/geen duurzame energie. Acties rond dit transport kunnen een mooi moment zijn om nogmaals duidelijk te maken dat wij inwoners van deze wereld, niet zitten te wachten op nog meer kernenergie, met nog meer afval waar we geen raad mee weten, en nog meer risico's op ongelukken zoals in Fukushima.
STOP kernafvaltransporten
STOP bouw nieuwe kerncentrales
SLUIT bestaande kerncentrales
STOP bouw kolencentrales
SLUIT bestaande kolencentrales
KIES voor duurzame energie
KIES voor minder energie!

Oh ja, en houd er rekening mee als je gaat actievoeren, de politie zal in grote getale aanwezig zijn en er alles aan doen om het transport ongehinderd te laten plaats vinden. Denk aan wegsturen, ID-controle, en noem maar op.

(tekst hieronder van de website van Borssele2Nee)

Dinsdag 11 oktober wordt opnieuw hoogradioactief afval van de COVRA in Vlissingen-Oost naar La Hague in Frankrijk getransporteerd. Als reden voor dit transport wordt gegeven dat in Frankrijk 90 tot 95% van het afval opgewerkt wordt tot nieuwe splijtstof om op die manier de hoeveelheid afval te beperken.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk wordt dat cijfer in de verste verte niet gehaald. Het is dan ook een sprookje om de werkelijke reden voor het transport te verhullen. Die reden legt namelijk een ernstig mankement in onze kernenergie voorziening bloot: Als Frankrijk ons afval nu niet afneemt kunnen we het hier simpelweg niet meer kwijt en moet de centrale uit.

De opslag bij de COVRA en het bassin voor verbruikte en nieuwe brandstofstaven in de centrale zelf zijn vol omdat Frankrijk de transporten 6 jaar lang heeft geweigerd. We zijn dus al niet in staat om het afval van 1 'kleine' centrale zonder buitenlandse hulp te verwerken of op te slaan, laat staan dat we dat kunnen als er nog een grotere centrale met meerdere reactoren naast komt. Hoeveel van dit soort gevaarlijke transporten gaan er dan door Goes en andere dichtbevolkte gebieden rijden? En wat als Frankrijk dan ineens besluit ons afval niet meer te willen?

Dan komt die "betrouwbare, schone kernenergie, die ons minder afhankelijk maakt van het buitenland" toch ineens in een heel ander daglicht te staan. Meer dan genoeg reden dus voor het Comité Borssele 2, Nee! om tegen het transport te protesteren.

Wanneer: 11 oktober 2011
Hoe laat: 08:00 uur
Waar: Stationsovergang Goes

No comments: