Saturday, October 15, 2011

Tijdlijn #globalchange

15 oktober zijn er wereldwijd bijna 1000 bezettingen in meer dan tachtig landen onder de noemer #globalchange. De aanleiding hiervoor was deze oproep. In Nederland zijn er in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht bezettingen. Indymedia zal live verslag vanuit Utrecht, Den Haag en Amsterdam doen en tegelijkertijd zal de redactie updates vanuit de hele wereld bundelen. Het indymedia team is de hele dag bereikbaar op 06-45471527.


Tijdlijn Nederland:

20:55 - #OccupyMaastricht overnacht toch niet op De Markt in Maastricht
19:35 - [DH] Op het Malieveld is men nog met zo'n 250 bezetters aan het vergaderen over infrastructuur om lang te blijven.
19:30 - [AMS] Zondag 16 oktober een algemene vergadering op het Beursplein om 12 uur, en daarna dagelijks om 18:30.
19:10 - [AMS] Een filmscherm is opgezet voor cinema vanavond. Een spandoek met de tekst 'Casino Beursplein 5' hangt aan het beursgebouw.
18:40 - [AMS] Wederom een algemene vergadering,, er wordt besloten om op het Beursplein te blijven, en niet te verhuizen naar een alternatieve locatie. Vervolgens worden de practische zaken georganiseerd.
18:35 - [AMS] Het is niet meer zo druk als een paar uur geleden. Groepen mensen zitten op de grond, een band speelt op de straat, een andere op het plein. Er staat een groep tenten, en mensen zijn spandoeken aan het schilderen. Feestelijke stemming.
18:30 - [DH] Het Plein is voor een deel aan het leeglopen. Men is van plan om de komende nachten door te brengen op het Malieveld, waarvoor de politie toestemming zou hebben gegeven. Om 19:00 uur vandaag is er een plenaire vergadering op het Malieveld.
18:00 - [AMS] Over de hele dag hebben vele duizenden mensen het Beursplein bezocht, en een groot deel is er nog steeds.
17:55 - #OccupyMaastricht geeft aan te willen blijven vannacht.
17:50 - In Heerlen is de Occupy-betoging inmiddels afgelopen. Er in totaal 20 mensen bij het mijnwerkersmonument voor het stadhuis aanwezig.
17:45 - [AMS] De gemeente heeft de demonstranten toestemming gegeven om in elk geval tot maandag op het beursplein te blijven, en ook te overnachten.
17:40 - #OccupyMaastricht mag niet 's nachts door demonstreren: "Veiligheidscoördinator van de gemeente zegt dat overnachtingen op De Markt niet worden toegestaan"
17:20 - [DH] De politie geeft de demonstratie tot zonsondergang om op Het Plein te blijven.
17:10 - [AMS] De plenaire vergadering in Amsterdam is van start gegaan. Het geheel schijnt wat chaotisch te verlopen. Er zijn nog steeds een paar duizend mensen aanwezig.
17:00 - De bijeenkomst in Enschede was iets gegroeid over de dag. In elk geval aandacht van lokale media.
16:45 - [AMS] Het telefoonnetwerk rondom het Beursplein is overbelast. Er wordt dringend gevraagd om een oplossing voor het opzetten van een werkend wifi netwerk.
16:30 - [AMS] Toespraken gaan nog steeds door. Onderwerpen zijn oa. wereldeconomie en de crisis. Een aantal prominenten ondersteunen de manifestatie, waaronder de voorzitter van FNV bondgenoten en Ronald Plasterk. Er worden meer tenten opgezet.
16:30 - [UTR] Uiteindelijk zijn er rond de 200 mensen op de assembly afgekomen. Men gaat nu beslissen of er wordt overnacht op de Ganzenmarkt. Zondag 16 oktober is er een assembly op de Ganzenmarkt om 13:00 uur.
16:15 - [DH] Een paar honderd mensen op Het Plein. Er worden toespraken gehouden, en men wil eigenlijk voorlopig blijven. De protestmars naar het Malieveld is voorlopig uitgesteld.
15:45 - [AMS] Enkele duizenden mensen op het Damrak en Beursplein. Veel toespraken, afgewisseld met muziek. Sfeer is rustig en mensen blijven komen en gaan.
15:00 - [UTR] De groep is aangekomen op de Ganzenmarkt, en is daar begonnen met de assembly.
15:00 - [DH] De demonstranten op Het Plein hebben besloten om tussen 4 en 5 uur vanmiddag een protestmars te lopen richting Malieveld, om zich daar dan bij het tentenkamp te voegen. Politie zegt dat alles rustig is, er zijn geen arrestaties gevallen. Wel is er met de wapenstok geslagen eerder vanmiddag.
14:55 - Een kleine assembly in Enschede
14:40 - In Maastricht wordt er bezet door zo'n 60-80 mensen, de sfeer is ontspannen, er wordt muziek gespeeld en er lijkt een assembly gaande te zijn.
14:30 - [UTR] De groep is uiteindelijk weer vertrokken uit het Moreelsepark, en gaat op weg naar de Ganzenmarkt om daar kamp op te slaan.
14:15 - [DH] Rond de 700 demonstranten op Het Plein, waar ze om 16:00 weg moeten zijn van de politie. Zestig mensen zijn op het Malieveld achtergebleven en zetten daar tenten op.
14:05 - [AMS] Sambabands op het Damrak levendigen de sfeer op. Het Damrak begint vol te lopen richting Centraal Station. De eerste tenten zijn opgezet.
14:00 - [UTR] Men heeft besloten een kamp op te zetten in het Moreelsepark in Utrecht. De groep loopt daar nu heen.
13:30 - [AMS] Beursplein staat helemaal vol met mensen, en het Damrak begint ook langzaam vol te lopen. Open microfoonrondes en veel toespraken. Politie staat met camerawagens op de Dam.
13:20 - [DH] De groep van 700 demonstranten mag uiteindelijk door naar het Plein. Binnenhof afgesloten. Heel erg veel politie en ME aanwezig.
13:12 - [DH] Demonstratie is bij het toernooiveld, tegenover de Amerikaanse ambassade. ME komt er nu aan en staat klaar om de groep uit elkaar te slaan.
13:10 - [AMS] De drukte is zo groot dat al het autoverkeer rondom de Dam wordt stilgelegd door de politie.
13:05 - [DH] Politie grijpt nu al in: de demonstratie wordt tegengehouden.
13:00 - [DH] Rond de 700 mensen op het Malieveld. Het grootste deel van de groep heeft besloten zometeen een demonstratie te lopen naar het Plein.
12:45 - [UTR] Assembly begonnen. Discussie over het al dan niet opzetten van een kampement in Utrecht.
12:20 - [UTR] Redelijk rustig nog, iets minder dan 100 mensen.
12:15 - [AMS] Beursplein begint langzaam vol te lopen.
12:00 - [DH] 300 mensen aanwezig op het Malieveld.Informeer jezelf:
Onder andere op de sites 15october.net, takethesquare.net, meetup.com/occupytogether en Occupytogether.com zijn links te vinden naar de honderden acties wereldwijd. In de aanvullingen kun je zelf nieuws kwijt. Ook kun je je natuurlijk aansluiten bij één van de vele acties die er in Nederland en overal ter wereld zijn.

Tijdlijn wereld:
15 oktober:
02:14 Protest Melbourne begonnen. foto

alle tijden zijn GMT+2 (Nederland).

Achtergrond informatie:
De directe aanleiding voor de globale acties morgen zijn natuurlijk de Occupy Wallstreet protesten in New York. Deze beweging, die al sinds 17 september actief kampeert in een park nabij Wallstreet, kende gisteren een groot momentum toen de aangekondigde ontruiming om het park schoon te maken niet doorging. De oproep is ook gedaan door de beweging achter de Spaanse bezettingen in mei dit jaar. In dat land begonnen exact vijf maanden geleden in vele steden pleinbezettingen onder de noemer democracia real ya. Deze waren geïnspireerd door de "Arabische lente", die eind vorig jaar begon. Hieronder staat een verzameling links naar updates wereldwijd en uitgebreidere achtergrond informatie.

Links:
Sites met updates:

Occupystream.com - Links naar veel livestreams van acties over de wereld.

Achtergronden:
Globalinfo.nl - Veel links naar achtergrondartikelen.
wearethe99percent

No comments: