Tuesday, June 1, 2010

Actiedemonstratie Krakers Breda

Actiedemonstratie Krakers Breda


Actiedemonstratie Krakers Breda
"Zolang woningnood en leegstand hand in hand gaan, kraken wij door"


Actiedemonstratie Krakers Breda
"Zolang woningnood en leegstand hand in hand gaan, kraken wij door"

Vandaag heeft in het centrum van Breda een demonstratie plaatsgevonden, met krakers en sympathisanten uit het hele land. Dit om te protesteren tegen woningnood, leegstand, kapitalisme, en repressie. Ook geven de demonstranten aan dat zij door zullen gaan met lege panden bezetten als het verbod in werking treedt. Aan het eind van de demonstratie werd een pand gekraakt, dat al jaren leegstond.

De demonstranten droegen spandoeken met teksten als 'idealen verbied je niet, kraken gaat door' en 'Leegstand, speculatie, woningnood, da's pas crimineel'. Kraker Jochem: "Het kraakverbod dat vandaag aangenomen is in de eerste kamer, doet niets aan de problematiek waar de kraakbeweging tegen strijdt; zolang er leegstand is en er mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben, zal er gekraakt worden. Illegaliteit doet niets af aan de legitimiteit van het kraken."

Het pand, aan de Willemstraat, is van vastgoedmagnaat Groenewoud, uit Den Bosch. Onder honderden BV'tjes bezit hij nog veel meer panden door heel het land. Een flink deel hiervan laat de speculant leeg staan. Jochem: "Het feit dat mensen als Groenewoud het hand boven het hoofd gehouden wordt, terwijl krakers crimineel verklaard worden, is natuurlijk de wereld op zijn kop."

Ook dit pand stond praktisch al sinds 2001 leeg, hoewel er -tot iets meer als een jaar geleden- antikrakers in gewoond hebben. Antikraak is een manier voor eigenaren om mensen in een pand te laten wonen, waarbij de bewoners fundamentele huurrechten als de huisvrede, een fatsoenlijke opzegtermijn, of vervangende woonruimte ontzegd worden.

In de eerste kamer is vandaag de Wet Kraken & Leegstand aangenomen, een initiatiefwet van CDA, CU, en VVD. Deze wet bepaalt dat krakers strafbaar zijn, ongeacht hoe lang het pand leegstond. Krakers kunnen een straf tot twee jaar en acht maanden opgelegd krijgen. Niet alleen het kraken zelf, ook het verblijven in een kraakpand wordt crimineel verklaard.

De krakers zijn van plan het pand te bewonen, zolang de eigenaar het niet gebruikt. Ook het onruimde sociaal centrum Vrijhof zal hier onderdak vinden.

No comments: