Tuesday, April 12, 2011

Tribute to Kambiz Roustayi


Ruim 300 man bij wake voor dode Iraniër


(Novum) – Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag ongeveer 350 mensen bijeengekomen om de Iraniër te herdenken die zichzelf woensdag op deze plek in brand stak en een dag later overleed aan zijn verwondingen. Op Facebook hadden zich 276 mensen aangemeld. "Bijna heel de Iraanse gemeenschap was op de hoogte", laat een woordvoerder van de organisatie weten.

De wake werd georganiseerd door Vrouwen tegen Uitzetting en Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Volgens hen heeft Kambiz Roustayi's wanhoopsdaad het 'onmenselijke' asielbeleid van Nederland blootgelegd. De 36-jarige Roustayi diende zijn eerste asielverzoek in 2001 in en kreeg onlangs weer nul op het rekest. Hij was nog niet uitgeprocedeerd.

Vluchtelingen zouden te vaak in eindeloze procedures terechtkomen, waardoor ze nergens een normaal leven kunnen beginnen. Het inhumane en inefficiënte asielbeleid van Nederland zou mensen jaren van een normaal leven beroven. En uitzetting naar Iran moet stoppen omdat iedereen 'weet dat het daar onveilig is'.

Farangis Osivand (Voorzitter Vrouwen tegen Uitzetting), Jelle Klaas (Sociaal advocaat) en Lonneke Lemaire (Platform Stop Racisme en Uitlsuiting) hielden een toespraak, waarna Perzische liederen werden gezongen door Ali Savafian, begeleid door se-tar muziek (Bahlout Kazraei). Een deel van de groep zong mee. Daarna werden in stilte bloemen en een krans neergelegd voor Roustayi. "Het is heel vreedzaam verlopen."

No comments: