Thursday, April 21, 2011

Bam Besmet Bedrijf(2)Interview.


20 april 2011: Het ontsmetten der aandeelhouders

Persbericht

De Werkgroep Stop Deportaties (WSD) hield op 20 april een symbolische actie voor de deur van het Renaissance Hotel in Amsterdam (Kattengat 1), waar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van bouwbedrijf BAM plaatsvond. Arriverende aandeelhouders werd gevraagd de handen te ontsmetten in een ontsmettingsemmer. BAM is immers een besmet bedrijf vanwege de nieuwbouw van een vluchtelingengevangenis op Schiphol.

BAM heeft met het consortium 'Poort van Schiphol' in 2010 een DBFMO contract ter waarde van in totaal 400 miljoen euro binnengesleept om het nieuwe Justitieel Complex (JC) Schiphol te ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en beheren. De contractduur is 25 jaar. In JC Schiphol komt een detentiecentrum waarin mensen zonder verblijfspapieren zullen worden opgesloten. Dit zwaar beveiligd complex is onderdeel van de immer in omvang toenemende deportatiemachine van 'Fort Europa' die mensen, die hier naartoe komen om een beter bestaan te zoeken, onverbiddellijk uitwerpt.

Duizenden mensen komen om in de raderen van de machinerie die 'onze' welvaart moet garanderen: ze verdrinken in de zeeën rond Fort Europa, stikken in laadruimtes van trucks, sterven op straat of in detentiecentra of maken er zelf een eind aan, uit wanhoop. Ondertussen maken bedrijven megawinsten ten koste van derde wereld landen.

BAM is een van de grotere raderen van de deportatiemachine. BAM bouwt niet alleen deze gevangenis voor illegalen, maar nog veel meer gevangenissen, in heel Europa. BAM bouwt ook het nieuwe NAVO hoofdkwartier in Brussel. Zonder uitbuiting, militarisme, nationalisme en racisme zou het rijke westen zich niet kunnen handhaven.

In een wereld waarin winst, hebzucht en egoïsme als kernwaarden van het kapitalisme de boventoon voeren, maakt het blijkbaar niet uit waar je geld mee verdient. Er kleeft bloed aan de handen van de aandeelhouders van BAM. Dat was je er niet zomaar even vanaf. WSD stelt hen voor de keuze: bijdragen aan onnoemelijk menselijk leed of BAM dwingen een andere koers te varen. Een koers waarin het streven naar een humanere, vrijere wereld voor iedereen voorop staat.

WSD spreekt zich met klem uit tegen het xenofobe vreemdelingenbeleid en zal in de weg blijven staan van opsluiting en uitzetting. Een ieder heeft het recht zelf te bepalen waar zij of hij wil wonen. De grenzen moeten open, de vluchtelingengevangenissen dicht.

WSD voerde in de periode 2006-2007 veertien blokkadeacties uit bij detentie- en uitzetcentra. Van 2008 tot 2010 liep de campagne 'Stop DC16' tegen de bouw van het nieuwe detentiecentrum Rotterdam Airport, waarbij meewerkende bedrijven aangesproken werden. Een lijn die doorgezet wordt met de huidige campagne tegen de bouw van het Justitieel Complex Schiphol.Een kort verslag


Bovenaan het trappetje voor de ingang stond bewaking klaar. Onderaan het trappetje posteerden zich een aantal mensen in witte pakken, met mondkapjes en blauwe latex handschoenen en voetbescherming.

Een van hen hield een blauwe emmer voor met daarin een lichtblauwe korrelige substantie. Hierin werd de aandeelhouders gevraagd hun vuile handen, vies van het bloedgeld, te ontsmetten. Daarnaast kregen ze een flyer met informatie uitgereikt.

Een aantal aandeelhouders liep stug door en nam niets aan. De meesten pakten wel de flyer maar lieten de emmer voor wat hij was en liepen over de ontsmettingsmat. Twee heren in driedelig pak wasten wel hun handen in het blauwe goedje, ietwat overvallen door de situatie, en gingen daarna naar binnen.

Aanwezige politie stond erbij en keek ernaar. De ontsmetters hebben alle aandeelhouders binnen zien gaan, allemaal zogenaamd keurige dames en heren, die volgens eigen zeggen maar 'drie cent divident' vingen. Is dat de ellende van zoveel mensen waard?

Naar verluid zou de zaal waarin de vergadering zou plaatsvinden nauwkeurig zijn gecontroleerd op... (meer ontsmettingsmiddelen)?

No comments: