Wednesday, April 18, 2012

Swammerdamstraat 12.2nd Resquatting


PERSBERICHT: Monumentaal koetshuis Amsterdam ontruimd voor leegstand en vernieling

Het monumentale koetshuisje aan de Swammerdamstraat 12 in Amsterdam, in handen van speculant LFB Vastgoed, is vanmiddag voor de derde keer met groots machtsvertoon door de politie ontruimd. Het monumentwaardige pand werd afgelopen zondag 15 april gekraakt door een groep bewoners die het graag bewoond en behouden zien. Vanmiddag hoorden ze via hun advocaat dat er om 15.00 uur ontruimd zou worden op basis van een nog-niet-afgewezen monumentenaanvraag en een nog-niet-afgegeven bouwvergunning.


Toen de bewoners daarvoor aan het uitverhuizen waren, werden ze lastiggevallen door de cowboys van het politiebureau 's Gravesandeplein. Twee van hen werden inclusief hun bakfietsen met huisraad gearresteerd op verdenking van diefstal. Ze vervoerden rugzakken, matrassen, slaapzakken, potten en pannen en schoonmaakmiddelen, die ze afgelopen zondag met zich mee hadden gebracht en nu dus weer in veiligheid aan het brengen waren.

De wethouder geeft aan dat er overgegaan is tot plotselinge ontruiming omdat de monumentenaanvraag, ingediend door de gerenommeerde Erfgoedvereniging Heemschut en positief beoordeeld door het Amsterdamse Bureau Monumenten en Archeologie, 'het waarschijnlijk niet gaat worden'. Eigenaar LFB Vastgoed wordt daarbij geacht zo snel mogelijk door te gaan met het uitslopen en ingrijpend verbouwen van dit monumentwaardige pand. De monumentenaanvraag is echter nog helemaal niet afgewezen en de bouwvergunning nog niet verleend: de driehoek heeft vandaag weer zeer inadequaat gehandeld. De wethouder neemt alvast een voorschot op nog niet afgeronde vergunningen en procedures terwijl de officier over de beleidsregels voor ontruiming heen walst, met als resultaat voor de derde keer een ontruiming voor leegstand op hetzelfde adres.

LFB Vastgoed, die het pand voor een aanzienlijk bedrag heeft gekocht van de vanwege een asbestschandaal beruchte bv Diacra Holdings, heeft slechts een bouwvergunning voor het eerste renovatieplan. Omdat de winstmarge na een dusdanig prijzige aankoop minimaal zou zijn, kwam er een volgende bouwplan, en een volgende en een volgende. De bouwplannen werden steeds ingrijpender: zo wordt de gevel doormidden gezaagd en wordt het pand meer dan twee keer zo hoog. De welstandscommissie, echter, keurt de plannen telkens af en steunt daarmee het behoud van het oude koetshuis. Het laatste bouwplan dateert uit april 2011 waarbij het advies van de welstandscommissie wederom negatief is.

LFB Vastgoed heeft na de vorige ontruiming alvast het heft in eigen handen genomen en het dak van het pand geruïneerd zodat weer en wind hun werk konden doen. Dit kan nu met steun van de gemeente en het openbaar ministerie worden voortgezet.

Een derde (!) ontruiming voor leegstand, sloop en verval van een monument en een vies spelletje waarbij gemeente haar vingers brandt aan de praktijken van deze vastgoedspeculant. Buurtbewoners, krakers en monumentenorganisaties kijken al jaren met pijn in hun hart tegen de verkrotting van dit koetshuis aan.

No comments: