Sunday, April 15, 2012

Boomhuttenkamp tegen bruinkoolafgravingen net over de grens in Duitsland

Het gaat om het Hambacher Forst, 20 kilometer over de grens bij Kerkrade.

Na een manifestatie met zo'n 300 deelnemers in het bedreigde bos is gisteren een actiekamp van start gegaan. Door middel van boomhutten in mooie hoge eikenbomen wordt geprobeerd de afgravingen voor de winning van Bruinkool te stoppen. Het zal nog even duren voor de graafwerkzaamheden echt bij het bos aankomen, maar tot die tijd zal het kamp dienen als uitvalsbasis voor andere acties in de regio.


De bruinkool wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit. Het verstoken van bruinkool is echter de meest smerige manier om dit te doen; er komen meer broeikasgassen vrij dan bij welke andere centrale dan ook. Daarnaast verkloot de grootschalige dagbouw (het afgraven aan de oppervlakte) het landschap. Vele dorpen, landbouwgebieden en bossen moeten wijken voor deze smerige business.
Bij Hambach is het electriciteitsbedrijf RWE de hoofdschuldige. Dit is ook de eigenaar Essent, het bedrijf dat in Nederland net doet alsof ze duurzaam bezig is. Het zou daarom goed zijn hier ook Essent op dit hypocriete gedrag te wijzen.

Eerdere aankondiging op Indymedia van de manifestatie afgelopen zaterdag:
https://www.indymedia.nl/node/3690

Meer over de acties voor het behoud van het bos is te vinden op de volgende blog:
http://hambacherforst.blogsport.de/2012/04/15/bericht-vom-gestrigen-kult...

No comments: