Tuesday, April 24, 2012

Manifestatie 'Vrijheid voor Mumia Abu Jamal' in Amsterdam

Wie: 
Persbericht

Betogers willen Mumia Abu-Jamal vrij

Een honderdtal betogers heeft dinsdagmiddag voor het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam deelgenomen aan de manifestatie 'Vrijheid voor Mumia Abu-Jamal'. Hun wens werd in de vorm van een petitie overhandigd aan de vice-consul van het consulaat.

Vandaag is de Amerikaan Mumia Abu-Jamal, sinds 1982 verblijvend in detentie, 59 jaar geworden. De actiegroep 'Vrienden van Abu-Jamal' wenst dat de man ontheven wordt van de hem opgelegde levenslange gevangenisstraf. Er waren toespraken van onder meer Lonneke Lemaire (Platform tegen Racisme en Uitsluiting) en GW Sok (muzikant), alsmede muzikale bijdragen.

De vice-consul-generaal Albert Ray Cea, die meldde "volledig op de hoogte te zijn" van de situatie waarin Abu-Jamal verkeert, kreeg van de demonstranten het verzoek overhandigd om hun verlangen, vrijheid voor Mumia, kenbaar te maken aan de hoogste autoriteit van de stad Frackville waar Abu-Jamal gevangen zit.

Er wordt vandaag wereldwijd actie gevoerd voor 's mans vrijlating. In Washington vindt om 17.00 uur Nederlandse tijd (11.00 uur lokale tijd) een grote demonstratie plaats die moet eindigen in een bezetting van het Paleis van Justitie, een actie die openbaar is aangekondigd. Sympathisanten zullen tevens bij het Witte Huis demonstreren.

Mumia Abu-Jamal was in zijn jeugd lid van de radicale Black Panther-beweging. Hij werd in 1982 na een langdurig verlopen proces, waarbij sprake zou zijn geweest van gerechtelijke dwalingen, ter dood veroordeeld voor de moord op een witte politieman een jaar eerder.

December 2011 maakte de openbaar aanklager van de stad Philadelphia bekend dat de doodstraf is omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Hierop riep de Zuid-Afrikaanse Aartsbisschop Desmond Tutu de burgemeester van Philadelphia op om Abu-Jamal vrij te laten. Abu-Jamal zit zijn straf momenteel uit in de gevangenis van Frackville in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Onder het motto 'Fee Mumia' ijveren popsterren als Sting en de Beastie Boys, maar ook Nelson Mandela, Amnesty International en vele anderen voor vrijlating van Mumia omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gekregen. Hierbij wordt veelal gewezen op de etnische afkomst van Abu-Jamal. Hij heeft zelf overigens altijd volgehouden dat hij onschuldig is.


No comments: